Ak sa zamestnáte mimo bydliska, dostanete nový príspevok na nájom

, TASR Foto: SITA

Zavedenie nového príspevku na nájom pre ľudí, ktorí si nájdu prácu mimo bydliska, či rozšírenie možností získať absolventskú prax a dodatočné vzdelanie prostredníctvom rekvalifikačných kurzov - tieto zmeny prinesie novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Na rokovanie ju predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Rezort práce chce vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí si vedia nájsť dlhodobejšie zamestnanie na pracovný pomer mimo svojho trvalého bydliska v regiónoch Slovenska vzdialených viac ako 70 kilometrov (km). Od budúceho roka preto navrhuje zaviesť nový príspevok na podporu mobility, ktorý budú vyplácať úrady práce. Podmienkou je, že si ľudia nájdu riadny pracovný pomer, minimálne však na pol roka. O príspevok budú môcť požiadať do troch mesiacov od vyradenia z evidencie nezamestnaných. "Navrhuje sa, aby mesačná výška príspevku bola 80 % zo sumy ich výdavkov, najviac však 250 eur a v ďalších šiestich mesiacoch najviac 125 eur," uviedlo ministerstvo práce.

Prostredníctvom novely zákona sa majú rozšíriť aj možnosti pre uchádzačov o zamestnanie získať dodatočné vzdelanie rekvalifikačnými kurzami. "V porovnaní so súčasným právnym stavom, ktorý umožňuje uskutočňovať vzdelávanie a prípravu pre trh práce spravidla v akreditovaných vzdelávacích programoch, sa navrhuje umožniť uskutočňovanie vzdelávania a prípravy pre trh práce aj v kurzoch a programoch vzdelávania, ktoré síce nie sú akreditované, ale poskytujú odborné vedomosti, zručnosti a schopnosti potrebné na vykonávanie pracovných činností," uviedlo MPSVR. Táto zmena sa týka kurzov, ktoré sa robia prostredníctvom osobitných zákonov. Napríklad ide o kurzy pre šoférov vysokozdvižných vozíkov alebo o kurzy na ovládanie špeciálnych zariadení, napríklad kotlov alebo tlakových nádob, prípadne určené na získanie karty vodiča či vodičského preukazu.

Ministerstvo práce navrhuje aj ďalšie zmeny, ktoré majú zvýšiť mobilitu pracovnej sily na Slovensku. Odbúra sa byrokracia pri predkladaní potvrdení na úradoch práce, tiež sa rozšíri absolventská prax aj u živnostníkov, ktorí nezamestnávajú ľudí. Prax totiž podľa rezortu práce ukázala, že mnohé povolania vykonávajú živnostníci bez zamestnancov. Ide napríklad o povolania obuvník, kaderník či kozmetička.
Novela zákona počíta aj s predĺžením možnosti získať pracovné povolenie cudzincami mimo EÚ na Slovensku až na päť rokov, avšak len na základe dvojstrannej medzinárodnej zmluvy a len vtedy, ak sa uplatní princíp reciprocity.

Novelou zákona sa rozšíri aj okruh dôvodov, pre ktoré môže byť uchádzač o zamestnanie vyradený z evidencie úradu práce. Stane sa tak vtedy, ak uchádzač o zamestnanie bez vážnych dôvodov nebude plniť podmienky účasti na aktívnych opatreniach trhu práce, ktoré boli písomne dohodnuté medzi ním a úradom práce. Rezort práce chce touto zmenou zabezpečiť, aby sa uchádzači o zamestnanie zapájali do aktívnych opatrení na trhu práce a aby plnili podmienky, ktoré si s úradom dohodnú. "V aplikačnej praxi sa predpokladá, že súčasťou písomne dohodnutých podmienok bude aj písomné poučenie uchádzača o zamestnanie o tom, že ich nesplnenie má za následok jeho vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie," uviedlo MPSVR SR v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Súvisiace články

Aktuálne správy