Veľké porovnanie daní z príjmu: Na Slovensku zaťaženie rástlo

, businessinsider Foto: SITA

OECD nedávno zverejnila správu porovnávajúcu daňového zaťaženia miezd vo vyspelých svetových ekonomikách. OECD používa v správe tzv. "daňový klin", teda koľko percent celkových nákladov na prácu nedostane zamestnanec v čistej mzde. Inými slovami vyjadruje, koľko percent z celkových nákladov práce tvoria odvody a dane z príjmov po zohľadnení transferov znižujúcich skutočné daňové a odvodové zaťaženie, čomu na Slovensku hovoríme daňový bonus.

Graf nám podrobne ukazuje,  ako sa zmenilo daňové zaťaženie priemerného pracovníka na plný úväzok od recesie do súčasnosti. Krajinou s najvyšším daňovým bremenom je Belgicko, s 55,6 % z príjmov, naopak najnižšie dane platia v Čile, len 7,0 %. Obe krajiny nezaznamenali žiadnu zmenu medzi rokmi 2007 a 2014.

Iné krajiny, však áno. Daňové zaťaženie v Maďarsku kleslo  o 5,5 percenta z 54,5 % v roku 2007 na 49,0 % v roku 2014. Írske daňové zaťaženie sa zvýšilo o 6 % z 22,2 % na 28,2 %. Z hľadiska štruktúry daňového a odvodového zaťaženia má Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami väčšiu váhu odvodov.

Zmeny v daňových klinoch za ostatné roky ale neznamenajú hneď skutočné zmeny v zákonoch a daňových sadzbách. Ide o presúvanie podielu na zisku: krajinám, kde s rastú mzdy rastie aj daňové zaťaženie, pretože pracovníci sa posunuli z kategórie, kde mohli využívať vládnu podporu, tabuľkovo vyššie a platia aj vyššie dane.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy