Zvýšenie príspevku na starostlivosť je podľa Brocku marketing

V parlamentnej rozprave upriamil Július Brocka pozornosť na to, že zvýšenie príspevku si vyžiada len 1,2 mil. eur a má ho dostávať približne 2,5 tisíc rodičov.

Zvýšenie maximálnej sumy príspevku na starostlivosť o dieťa zo súčasných 230 eur na 280 eur je podľa poslanca za KDH Júliusa Brocku čistý politický marketing. V parlamentnej rozprave upriamil pozornosť na to, že zvýšenie príspevku si vyžiada len 1,2 mil. eur a má ho dostávať približne 2,5 tisíc rodičov. „To je taká bomba, že to stojí dať na tabuľu, na ktorej sa to odfajkne,“ povedal poslanec za KDH. Upozornil tiež na to, že rodičovský príspevok, ani prídavok na dieťa sa už tri roky nezvyšuje.

Maximálna suma príspevku na starostlivosť o dieťa vo výške 280 eur sa má týkať prípadov, ak starostlivosť dieťaťu vo veku do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti. Príspevok na starostlivosť o dieťa pre toho rodiča, ktorý dá dieťa do štátnej alebo obecnej materskej školy, bude môcť dosiahnuť najviac 80 eur mesačne.

Poslanec Jozef Mihál (SaS) podal pozmeňujúci návrh, aby príspevok na starostlivosť o dieťa štát vyplácal až dovtedy, kým dieťa nezačne chodiť do školy. Súčasne navrhol, aby sa pri sume príspevku nerozlišovalo to, či dá rodič dieťa do štátneho alebo súkromného zariadenia. Na oba prípady by sa podľa Mihála mala vzťahovať jednotná najvyššia suma príspevku na úrovni 280 eur.

Novela zákona tiež zjednodušuje administratívnu náročnosť pri poskytovaní tohto príspevku. Rodič nebude povinný úradu práce a sociálnych vecí každý mesiac preukazovať výšku nákladov na zabezpečenie starostlivosti o dieťa. Ak sa o dieťa do troch rokov jeho veku stará napríklad starý rodič bez živnostenského oprávnenia, suma príspevku zostane vo výške 41,1 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy