Prievidza odkúpi od súkromnej firmy tretí bytový dom na sídlisku Necpaly

Samospráva Prievidze plánuje zo štátnych finančných zdrojov odkúpiť už tretí bytový dom na Gazdovskej ulici v Necpaloch, ktorý na vlastné náklady stavia súkromný investor.

Samospráva Prievidze plánuje zo štátnych finančných zdrojov odkúpiť už tretí bytový dom na Gazdovskej ulici v Necpaloch, ktorý na vlastné náklady stavia súkromný investor. Na odkúpenie domu v hodnote asi 1,14 milióna eur plánuje využiť úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) SR a dotáciu z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Uzniesli sa na tom prievidzskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní.
Ako spresnil viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina (Sieť), ide o odkúpenie tretieho bytového domu na Gazdovskej ulici s 24 bytmi, ktorý je tesne pred kolaudáciou. "Štruktúra financovania tejto akcie je rovnaká ako pri dvoch ostatných domoch, to znamená, sú tu úverové prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania približne na úrovni 60 % a zhruba 40 % je dotácia z ministerstva, čiže nenávratné zdroje financovania. Celková cena domu je na úrovni približne jeden milión eur," ozrejmil.
Stavbu s dvoma identickými časťami s 12 bytmi realizuje spoločnosť To-My-Stav, s.r.o., so sídlom v Kanianke, pričom jej hodnota bola vyčíslená na celkovo 1.145.239 eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH). Na stavbu ako takú bude mesto žiadať dotáciu od MDVRR vo výške 417.050 eur a úver od ŠFRB vo výške 625.580 eur. Vlastné zdroje radnice v tomto prípade predstavujú 11 eur. Financovanie technickej vybavenosti domu chce zabezpečiť z dotácie v sume 38.350 eur a vlastných zdrojov v sume 64.248 eur.
Rovnaký model financovania zvolila prievidzská samospráva aj pri dvoch už postavených identických domoch na Gazdovskej ulici, kde bola so svojimi žiadosťami o úvery a dotácie úspešná, pričom realizátorom stavieb bola rovnako spomínaná kanianska spoločnosť. "Nám sa osvedčil už pri prvom bytovom dome, pretože mesto ako také má povinnosť odkúpiť takýto dom len v prípade, že mu je poskytnutý úver zo ŠFRB a dotácia. V prípade, že nedostaneme tieto zdroje financovania, nemáme záväzok kúpiť takýto vybudovaný dom a je to potom riziko zhotoviteľa, ktorý takýto dom vybudoval," dodal Maxina.

Súvisiace články

Aktuálne správy