Eurozóna rokuje o uvoľnení 2 mld. eur pre Grécko

Podľa predstaviteľov eurozóny ministri financií na pondelkovom rokovaní pravdepodobne neschvália uvoľnenie ďalšej tranže úverov pre Grécko, pretože stále neexistuje dohoda s Aténami o niekoľkých reformách

BRUSEL, ATÉNY 9. novembra (SITA, Reuters) – Ministri financií eurozóny pravdepodobne neuvoľnia na pondelkovom zasadaní tranžu v sume 2 mld. eur v rámci núdzových úverov Grécku. Dôvodom je to, že stále neexistuje dohoda s Aténami o niekoľkých reformách vrátane legislatívy týkajúcej sa prepadnutia hypotéky. Povedali to predstavitelia eurozóny v pondelok pred zasadaním ministrov financií.

„Schválenie tranže v sume 2 mld. eur sa dnes neočakáva,“ povedal jeden z predstaviteľov eurozóny. „Mohlo by sa však schváliť do konca tohto týždňa,“ poznamenal ďalší predstaviteľ. Ministri financií devätnástich krajín so spoločnou menou sa majú stretnúť neskôr v pondelok, aby zhodnotili pokrok pri reformách v Grécku.

Grécki predstavitelia však hovoria, že prepadnutia hypoték sú politicky citlivé v období, v ktorom Atény v rámci plánu Európskej únie na riešenie migračnej krízy preberajú povinnosť poskytovať stravu a ubytovanie pre 50 tis. žiadateľov o azyl. Rozpory medzi Aténami a ich partnermi v eurozóne však pretrvávajú aj v otázke, ako zaobchádzať s daňovými poplatníkmi, ktorí meškajú pri uhrádzaní daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy