Zlato pod silným predajným tlakom

Zlato sa v závere októbra dostalo pod silný predajný tlak, ktorý vyústil k poklesu z úrovní okolo 1180 USD za trójsku uncu na aktuálne hodnoty okolo 1090 USD/unca. Priblížilo sa tak k dlhodobým minimám na úrovni 1080 USD/unca, na ktorých sa drahý kov obchodoval naposledy v roku 2010.

Za poslednými výpredajmi žltého kovu stoja výborné výsledky amerického trhu práce, ktoré dodali mnoho optimizmu k možnosti zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Miera nezamestnanosti klesla na 7-ročné minimum na úrovni rovných 5 %, pričom už o predchádzajúcej hodnote 5.1 % sa hovorilo ako o prirodzenej miere nezamestnanosti, resp. plnej zamestnanosti. V októbri vzniklo v USA 271 tisíc nových pracovných miest, čo výrazne prekonalo očakávaných 185 tisíc. Pozitívne vyznieva taktiež nárast priemernej hodinovej mzdy. Pravdepodobnosť tohtoročného rate hiku stúpla po pozitívnych dátach už na 70 %.

Cena zlata priamo súvisí aj s vývojom amerického dolára, ktorý po posledných správach výrazne posilňuje. Zatiaľ čo zlato pokleslo za posledný mesiac približne o 6 %, americký dolár posilnil voči euru o viac ako 5 %. Technicky vidíme najbližší support pre zlato na spomenutej úrovni 1080 USD/unca, následne na spodnej úrovni vyznačeného klesajúceho kanála v okolí 1070 USD/unca.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy