Moller-Maersk zaznamenal v 3. kvartáli pokles zisku

Dánska lodiarska a ropná spoločnosť AP Moller-Maersk oznámila, že jej zisk v 3. kvartáli sa prepadol na zhruba polovicu vlaňajšieho zisku. Dôvodom sú nižšie príjmy z lodnej nákladnej prepravy a tiež nižšie ceny ropy. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
Čistý zisk Moller-Maersk za tri mesiace do konca septembra 2015 klesol na 778 miliónov USD (714,88 milióna eur) z 1,5 miliardy USD v rovnakom období minulého roka. Tržby spoločnosti sa znížili o 17 % na 10,1 miliardy USD.
Spoločnosť, ktorej patrí najväčší prepravca kontajnerov Maersk Line, uviedla, že v 3. kvartáli prepravila približne o pätinu menej nákladu ako vlani. Dôvodom bol slabší dopyt na kľúčových trasách do Európy. Divízia Maersk Line preto do konca roka 2017 zruší 4000 pracovných miest, odloží nové investície a upraví prepravnú kapacitu kontajnerových lodí.
Čo sa týka ropnej a plynárenskej divízie Maersk Oil, jej prevádzkový zisk po zdanení sa v 3. štvrťroku prepadol o 86 % na 32 miliónov USD z 222 miliónov USD v období júl-september 2014.
Maersk Oil už koncom októbra informovala, že prepustí približne 12 % zamestnancov a pokúsi sa zredukovať svoje náklady o 20 % vzhľadom na zlacnenie ropy. Ale Maersk Oil znižuje aj ťažbu, keďže zásoby ropy na niektorých jej náleziskách klesajú a investície do nových projektov odložila.

Súvisiace články

Aktuálne správy