Tvrdé pravidlá centrálnej banky: Zaregistrujte sa, inak stratíte prístup k svojmu bankovému kontu!

, vanguard;quartz;naij Foto: Street Gist

Bolo to takmer pred 20 mesiacmi, Nigérijská centrálna banka vyzvala 52 miliónov majiteľov bankových účtov, aby podstúpili proces registrácie a získali jedinečný číselný kód, ktorý by slúžil ako prvý národný číselný identifikátor.

Centrálna banka verila, že toto jedinečné číslo by mohlo pomôcť znížiť bankové podvody, ako je krádež identity a prispieť k celkovému zlepšeniu bezpečnosti finančných systémov v krajine. Ale napriek výzvam a rozsiahlej mediálnej kampani, ktorou chceli na registráciu Nigérijčanov prilákať, centrálna banka hovorí, že sa nepodarilo dosiahnuť stanovený cieľ ani z polovice. Tým pádom viac ako 26 miliónov vlastníkov účtov môže stratiť prístup k svojim účtom.

Problémom je, že proces registrácie pre bankové overovacie číslo neprebiehalo tak hladko, ako to centrálna banka  inzerovala. Mal to byť jednoduchý proces dokončený do 24 hodín, ale skutočné skúsenosti ukázali, že klienti ešte aj niekoľko dní po registrácii čakali, kedy sa im jedinečné číslo konečne vygeneruje. Registračný proces zahŕňa aj zber biometrických údajov a fotografiu držiteľa účtu, ktoré sa priradia k jedinečnému číslu, na potvrdenie transakcií sa teda použije aj biometrika.  

Celé to začalo vo februári minulého roka, kedy centrálna banka oznámila, že registračný proces skončí 30. júna 2015. Avšak Nigérijčana na túto výzvu nereagovali adekvátne. Centrálna banka bola nútená posunúť termín registrácie do 31. októbra s tým, že už žiadne ďalšie posúvanie termínu nebude. Trest pre tých, ktorý sa registrácie nezúčastnia je skutočne tvrdý. Stratia prístup k svojmu  bankovému účtu.

Dlhé fronty a zmätok sprevádzal celý proces, samotné banky neboli pripravené na tak masívny nával klientov. V dave bol aj obchodník Emeka Ugwu, svoj jedinečný kód už má, ale celú iniciatívu považuje za zbytočnú. "Neviem, prečo by centrálna banka mala dávať túto vec za povinnosť. Musím kvôli tomu prerušiť svoje podnikanie, aby som tu stál v rade. Môžete si predstaviť aká je to strata času a peňazí, " povedal pre naij.com.

V prípade nigérijskej diaspóry centrálna banka prisľúbila, že postup overovania by sa mohol uskutočniť v priestoroch nigérijského veľvyslanectva. Ale pre nedostatky v organizácii sa na veľvyslanectve v Londýne zišilo také množstvo ľudí, že musela zasahovať polícia. Najnovšie centrálna banka predĺžila lehotu registrácie pre tých, ktorí žijú v diaspóre do 31. januára 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy