Banky vyčleňujú zdroje na zaplatenie príspevkov do rezolučného fondu

Slovenské banky majú do konca roka zaplatiť príspevky do nového národného rezolučného fondu. Ten vznikol začiatkom tohto roka, je súčasťou druhého piliera bankovej únie a má slúžiť na ozdravenie bánk v prípade ich problémov v budúcnosti. Finančné domy na Slovensku už postupne vyčleňujú prostriedky na splnenie si tejto povinnosti.


"Príspevky sa určujú s ohľadom na veľkosť banky, objem vlastných zdrojov, chránených vkladov, ako aj ďalšie ukazovatele týkajúce sa napríklad kapitálu a likvidity banky," vysvetlila hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS) Martina Solčányiová.

Prvé príspevky budú platiť banky v mesiacoch november až december. "Od budúceho roka sa v eurozóne vytvára spoločný fond, ktorý do veľkej miery nahradí národné fondy. Cieľová kapacita spoločného fondu je jedno percento objemu krytých vkladov v eurozóne v roku 2024. Odhadom pôjde o 55 miliárd eur," doplnila Solčányiová.

Finančné domy už postupne vyčleňujú zdroje na zaplatenie týchto príspevkov. "Odhad podielu do Národného rezolučného fondu pre rok 2015 bol zaúčtovaný jednorazovo v hodnote 2,4 milióna eur počas prvého štvrťroku. Konečná suma bude bankám oznámená až v priebehu štvrtého kvartálu na základe rozhodnutia Rady Rezolučného fondu," spresnila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Sberbank Slovensko uviedla, že v posledných šiestich mesiacoch na zaplatenie príspevku vyčlenila až 800.000 eur.

Rezervu na splnenie tejto povinnosti si vytvorili aj ČSOB banka, Tatra banka, ale aj VÚB Banka. "V súlade s touto povinnosťou a s platnými účtovnými pravidlami banka vo svojich účtovných knihách už zohľadnila tento svoj záväzok a zaúčtovala svoj najlepší odhad. Národný rezolučný fond oznámi banke finálnu výšku príspevku až v priebehu novembra, takže prípadné odchýlky sa zaúčtujú v poslednom kvartáli roku 2015," doplnila hovorkyňa ČSOB Banky Zuzana Eliášová.

Viaceré banky pritom uviedli, že nový príspevok bude mať vplyv aj na ich hospodársky výsledok. "Popri príspevku do Fondu na ochranu vkladov a bankovému odvodu je platba do rezolučného fondu ďalšou formou príspevku, ktorá bude mať negatívny vplyv na výsledky banky," skonštatoval generálny riaditeľ VÚB Banky Alexander Resch s tým, že náklady na tieto odvody by nemali byť vyššie ako vlani. "Presná výška príspevku ešte nie je známa, ale očakávame, že celkové náklady na odvody nebudú vyššie ako vlani, keďže od začiatku tohto roka došlo k zníženiu sadzby bankového odvodu a príspevkov do Fondu na ochranu vkladov," predpokladá Resch.

Vplyv na hospodárenie očakáva aj Tatra banka. "Tatra banka si vytvára rezervu na základe vlastného odhadu, ktorá je súčasťou prevádzkových nákladov a teda ovplyvňuje aj výšku hospodárskeho výsledku za prvé tri kvartály," dodala hovorkyňa banky Zuzana Povodová.

Súvisiace články

Aktuálne správy