Na trhu industriálnych nehnuteľností pribudlo päť projektov

V treťom kvartáli tohto roku sa začali stavať štyri nové projekty priemyselných nehnuteľností s rozlohou viac ako 68 tis. metrov štvorcových.

V treťom kvartáli tohto roku pribudlo na slovenskom trhu s priemyselnými nehnuteľnosťami päť nových projektov, výstavba sa začala na štyroch nových projektoch. Z toho výstavba troch nových priemyselných projektov je lokalizovaná v širšom okolí Bratislavy. Informovala o tom realitno-poradenská spoločnosť CBRE.

Rozloha výstavby štyroch nových priemyselných projektov v treťom kvartáli tohto roku dosiahla viac ako 68 tis. metrov štvorcových. „Celkovo je vo výstavbe osem projektov, ktoré trhu ponúknu 124 393 metrov štvorcových moderných industriálnych priestorov, väčšina z nich (92 %) bude stáť v širšom okolí Bratislavy. Ide o mimoriadne čísla, ktoré potvrdzujú, že trh industriálnych nehnuteľností je na svojom vrchole,“ konštatuje vedúci oddelenia industriálnych nehnuteľností CBRE Slovensko Tomáš Ostatník.

Trh industriálnych nehnuteľností na Slovensku dosahuje v súčasnosti rozlohu približne 1,6 mil. metrov štvorcových priemyselných a logistických priestorov. Neobsadenosť voľných priemyselných priestorov dosiahla v treťom kvartáli tohto roku úroveň 4 %, čo je v medzikvartálnom porovnaní pokles o 1,5 %. Ročný výnos prémiových projektov na slovenskom trhu s priemyselnými nehnuteľnosťami dosahuje 7,75 %, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 25 bázických bodov a v kvartálnom porovnaní pokles o 15 bázických bodov.

V širšom okolí Bratislavy sa nachádza 73 % priestorov z celkového objemu rozlohy logistických nehnuteľností. Príčinami sú lepšia infraštruktúra a prítomnosť významných výrobcov v automobilovom priemysle. Celková rozloha trhu s dokončenými projektmi v širšom centre Bratislavy je 42,32 tis. metrov štvorcových.

Cena nájmu priemyselných nehnuteľností za meter štvorcový na mesiac sa pohybuje v rozmedzí od 3,30 do 4,20 eura. Lízingové aktivity v treťom kvartáli tohto roku predstavujú rozlohu 107,591 tis. metrov štvorcových. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o 49-percentný nárast; v porovnaní s minulým kvartálom je nárast 2,3-násobný. Obnovenie existujúcich nájomných zmlúv tvorilo 39 % lízingovej aktivity.

Spoločnosť CBRE je realitnou a investičnou firmou so sídlom v Los Angeles, ktorá sa venuje strategickému poradenstvu, predaju a prenájmu, správe nehnuteľností, prevádzke budov či hypotekárnemu bankovníctvu. Firma zamestnáva viac ako 70 tisíc ľudí a svoje služby poskytuje viac ako 400 kanceláriám po celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy