Ak by boli Švédsko a Nemecko súčasťou Spojených štátov, patrili by medzi najchudobnejšie

, mises.org Foto:thinkstock

Mnoho európskych krajín ako je Švédsko získali povesť veľmi bohatých a to aj napriek ich vysokoregulovanej a zdanenej ekonomike. Zvyšok Európy je na tom ale horšie. A keď sa pozrieme bližšie na údaje, zistíme, že stredné domácnosti v USA sú na tom lepšie ako medián domácností všetkých európskych krajín okrem troch.

Vlani sme boli svedkami debaty o tom, ako sa darí Veľkej Británii v porovnaní s jednotlivými štátmi USA. Kritici tvrdia, že horšie výsledky vychádzali z toho, že sa porovnávalo iba HDP a HDP na obyvateľa. Zároveň poukázali na to, že ak sa budú vyvodzovať všeobecné závery o chudobe rôznych krajín, čísla HDP nie sú pravdepodobne tou najlepšou metrikou. ​A ​HDP na obyvateľa môže byť skreslený smerom hore malým počtom ultrabohatých osôb. Koniec koncov, je to len HDP vydelený celkovou populáciou. Preto by bolo lepšie brať do úvahy medián príjmu domácností.

Rovnaká kritika sa spustila na štúdiu z roku 2007, kedy švédski ekonómovia Fredrik Bergströmem a Robert Gidehag tvrdili, že podľa ich výpočtov bolo Švédsko chudobnejšie než väčšina štátov v USA. Ich štúdia sa vo veľkej miere opierala o HDP a údaje o obyvateľoch. Možno by bolo zaujímavejšie pozrieť sa na údaje o mediáne príjmu, aby sme si vedeli predstaviť nerovnosti v príjmoch a získať lepší obraz o tom, aký je medián kúpnej sily tamojšieho rezidenta.

Celoštátny medián príjmu pre USA je vyznačený červenou farbou. Na ľavo do neho sú ďalšie krajiny OECD a napravo jednotlivé americké štáty. Kúpna sila je upravená tak, aby sa zohľadnili rozdiely v životných nákladoch v rôznych krajinách. Vzhľadom k tomu, že Švédsko socialisti považujú za akúsi zasľúbenú krajinu, poďme sa pozrieť na čísla. Vidíme, že ak by sa pripojilo ako ďalší štát k USA, bude mať horšie výsledky ako všetkých 12 štátov, prepočítaný stredný príjem vychádza na 27167 dolárov.

S výnimkou Luxemburska (38 502 dolárov), Nórska (35 528 dolárov) a Švajčiarska (35 083 dolárov), všetky krajiny s vysokými príjmami, ak by sa stali súčasťou Spojených štátov, sú na tom horšie. V skutočnosti ešte horšie ako Mississippi, ktoré je najchudobnejším štátom USA. Ale to isté Mississippi má vyšší medián príjmu (23 017 dolárov) než 18 krajín sveta. Štáty ako sú Česká republika, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Japonsko, Kórea, Poľsko, Portugalsko, Slovinsko, Španielsko a Veľká Británia majú medián úrovne príjmov pod 23 000 dolárov a najchudobnejší členovia OECD, čiže Čile, Mexiko a Turecko majú stredné príjmy hlboko pod úrovňou Mississippi.

Nemecko, hospodársky motor Európy, má úroveň stredného príjmu 25 528 dolárov, je ale stále na tom horšie než takmer 9 amerických štátov. Fínsko podobne. Vo Francúzsku je stredný príjem 24 233 dolárov, čo je ešte menej ako v Nemecku a Fínsku. Dánsku sa darí lepšie, 27 304 dolárov, ale je pred ním stále 13 štátov z USA. Na druhej strane sú Austrália (29 875), Rakúsko (28 735), a Kanada (28 288), ak by sa tieto pripojili k USA, boli by považované za štáty so "stredne vysokými príjmami" podobnými americkému mediánu 30 616 dolárov.

Neriaďme sa však číslami príliš konzervatívne. Toto porovnanie členských krajín OECD a amerických štátov je založené na celoštátnej kúpnej sile v USA. Keby sme pri výpočte reálnych príjmov zohľadnili životné náklady v každom štáte, tak zistíme, že skutočná kúpna sila je dokonca ešte vyššia v mnohých nízkopríjmových štátoch. Po využití regionálneho indexu parity cien BEA bude nový graf vyzerať takto:


Že sa úroveň USA veľmi nezmenila? Dáva to zmysel, pretože mnohých štátoch s nízkym mediánom príjmov má aj veľmi nízke náklady na bývanie. Rovnako aj mnoho štátov s vysokým mediánom príjmov má aj veľmi vysoké náklady na bývanie. Teraz, keď sme vzali do úvahy cenu bývania, už Mississippi (26 517 dolárov) nie je štát s najnižším mediánom príjmov v reálnom vyjadrení. V štáte New York (26 152 dolárov) sa prejavili veľmi vysoké životné náklady.

V porovnaní s členmi OECD, majú mnohé krajiny oveľa vyššie náklady na bývanie, než je to na americkom juhu a stredozápade. Teraz, keď si uvedomujeme, nakoľko lacný je život na miestach, ako Tennessee, Florida a Kentucky, zisťujeme, že obyvatelia týchto štátov majú vyšší stredný príjem, než vo Švédsku, ktoré je o 30 % drahšie ako USA. K podobným výsledkom sa dopracujeme ak sa pozrieme na Nemecko, (25 528 dolárov). Ešte horšie vychádza Veľká Británia (21 033 dolárov) v porovnaní s 26 517 dolármi v Mississippi.

Žiadna časť z tejto analýzy by nemala byť prekvapujúca. Podľa vlastných čísel OECD, ktoré berú do úvahy aj dane a sociálne dávky, majú USA vyšší medián príjmu než všetky krajiny OECD okrem Luxemburskam Nórksa a Švajčiarska. Aj v tomto prípade je Švédsko, Fínsko a Dánsko stále pod úrovňou USA.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy