Superhrdinovia v akcii: Na obzore je ďalší Warren Buffett, má len 11 rokov

, CNBC,yahoo Foto: Yahoo

Až 350 finančných profesionálov sa zišlo, aby si vypočuli investičné rady 11 ročného dievčatka. Svetlana Russellová je víťazkou študentskej súťaže, ktorá si kladie za cieľ podporovať poznatky a chápanie finančných trhov.

Myšlienka eseje, s ktorou sa do súťaže zapojila Russellová, by sa dala zhrnúť do jednej vety. "Predstavte si, že dobrí sporitelia alebo investori sú ohrození zlou silou, ktorá chce, aby utrácali a rozhadzovali svoje peniaze, musíte vytvoriť superhrdinu, aby ich ochránil proti tejto hrozbe."

Svetlana je dostatočne kreatívna, vymyslela si superhrdinu, ktorý má mimoriadne schopnosti, ako je napríklad automatické ukladanie žiarenia, ktoré dokáže poslať s čiastkou peňazí do banky a odháňať tým zlé sily. Russellová je jednou spomedzi 20 000 študentov, ktorí predložili svoje eseje do súťaže v New Yorku. Už vlani sa zúčastnila hry, kde mali študenti k dispozícii 100 000 dolárov a mali ich investovať do akcií, dlhopisov a podielových fondov. Študenti sú rozdelení do súťažiacich tímov a majú pravidelné stretnutia, aby videli, koľko peňazí zarobili, alebo naopak, o koľko už prišli. V triede majú dokonca pustenú televíziu, aby študenti mohli sledovať burzový prehľad na stanici CNBC.Svetlana má v súčasnosti nakúpené virtuálnej akcie Chipotle, Apple, Google a Yahoo. Na základe akej filozofie si ich vybrala? Robí to ako Warren Buffett, investuje do toho, čo poznáte.

Pre nadaných a talentovaných študentov ako je Russellová predstavuje The Stock Market Game zábavný, interaktívny spôsob, ako sa dozvedieť o ekonomike a financiách viac, a tiež dostali priestor pre svojou súťaživú povahu. "Mal som nejaké skúsenosti, pretože môj otec pracuje vo finančnej oblasti, ale na začiatku som bol bezradný. Vďaka hre s akciovým trhom môžem pochopiť, čo to všetko znamená," povedal štrnásťročný Arnav Tolat, ktorý bol tiež medzi ocenenými.

Dopad je hmatateľný. Aj v prípade, že sa študenti nerozhodnú pre kariéru v oblasti financií, hovoria, že o peniazoch premýšľal tuhšie a častejšie. "Myslím, že som si uvedomila, že nie vždy dokážete zarobiť toľko, koľko si predstavujete. A investície môžu pomôcť pri rodinných výdavkoch, aj pri voľbe povolania a všetkom ostatnom," povedal Russellová.

Pre porovnanie, iba 39 % dospelých tvrdí, že podrobne sleduje svoje výdavky. Títo mladí im môžu ísť príkladom. Warren Buffett by bol na nich pyšný.

Súvisiace články

Aktuálne správy