Päťročný syn mu nechtiac ukázal cestu: Cez web mesačne zarobí tisíce, aj bez počítačových skúseností

, businessinsider Foto: thinkstock;FB/Danny Margulies

V roku 2014 bol na voľnej nohe, pracoval ako copywriter. Rozhodol sa spustiť svoj vlastný online obchod.

Danny Margulies zarábal na voľnej nohe viac ako 100 dolárov za hodinu práce z domu. Ale vždy, keď počul o niekom, kto pasívne poberal príjem vďaka online možnostiam, tak si položil otázku: "prečo to nerobím aj ja?" Potom však prišla studená sprcha v podobe reality, stačilo si spomenúť, že Danny:

– nemal obchodné vzdelanie ani potrebné skúsenosti
– nemal potrebné zručnosti pre vytvorenie webové stránky, ani platobných systémov, atď.   
– nemal nič, čo by mohol predávať, potreboval skutočný produkt, ktorý by mohol uviesť na trh   
– nemal chuť riskovať, chýbali mu desiatky tisíc dolárov na spustenie podnikania    
– nemal čas písať každodenné blogy, čo sa všeobecne považuje za jednu z "požiadaviek"

V jednu noc sa ale zdanlivo jednostranný postoj zmenil. Jeho 5-ročný syn sa trápil s náročnou matematickou úlohou, Danny ho musel povzbudiť, aby vytrvalo počítal, a správny výsledok sa dostaví. V tej chvíli si uvedomil, že on sám sa správa presne naopak, stále dával do popredia prekážky, ktoré mu bránili so začatím on-line podnikania. Na ďalší deň si už začal všímať riešenia tam, kde predtým videl len bariéry. Pochopil, že :

– Nemusíte byť absolventom obchodnej akadémie, stačí absolvovať on-line kurzy, kde vás za pár týždňov naučia, ako začať s on-line podnikaním aj keď s ním nemáte žiadne skúsenosti a ani netušíte, čo by ste chceli predávať.

– Nepotrebujete maž zručnosti na tvorbu webstránok. Nikoho už neprekvapujú riešenia "všetko v jednom", ktoré umožňujú obyčajným ľuďom preniknúť do digitálneho obchodovania za pár hodín, a to bez akejkoľvek potreby návrhov dizajnu, či kódovania.

– Nájsť si vhodný produkt nebolo v jeho prípade až tak ťažké, ako si predstavoval. Ľudia sa ho neustále pýtali, ako zarobiť peniaze ak je človek na voľnej nohe. Preto sa rozhodol vytvoriť si vlastný on-line kurz. Pochopil, že všetci máme nejaké zručnosti, či znalosti, za ktoré sú iní ochotní zaplatiť. Tak prečo s tým nezačať?

– Nemusí to byť vôbec drahé. Počítačové kurzy ho vyšli na zhruba sto dolárov. Jeho zákazníci úroveň prezentácie nehodnotia, páči sa im hlavne to, že im to pomáha dosiahnuť vlastné ciele.

– Denné blogovanie vôbec nie je nevyhnutné. V skutočnosti celá jeho webová stránka obsahuje len tri blogy, ale kurz dokázal za rok zarobiť viac než 90 000 dolárov. Kvalita je nekonečne dôležitejšia ako kvantita.

Pomocou týchto nástrojov a prístupov sa značne zjednodušil celý proces, svoje on-line podnikanie za pár mesiacov už Danny vnímal úplne inak. Stačilo využiť iba voľný čas, nepatrné množstvo peňazí, a v podstate stačili aj nulové technické zručnosti.

Krátko po tom, ako predaj kurzu spustil, tržby dosiahli asi 1400 dolárov mesačne, bolo to počas prvých 90 dní. Hneď ako sa zvýšilo úsilie okolo propagácie, veci začali naberať spád. Keďže sám blogy nepísal, poskytol priestor externistom, ktorí na stránku pritiahli množstvo nových návštevníkov. Zadarmo ponúkol svojich päť najlepších rád ako zarobiť peniaze všetkým, ktorí nemali problém pripísať svoju adresu na e-mailový zoznam. Takto sa zaregistrovalo viac než 6500 záujemcov, z mnohých sa neskôr stali zákazníci. Niektorí hľadali len možnosť ako si na voľnej nohe privyrobiť, iní zvažovali, že by sa tom u venovali naplno. Niektorí z nich si už vyskúšali možnosti na voľnej nohe, alebo skúsili podnikať, a mali z toho zmiešané pocity. Iní boli len zvedaví a nevedeli ako začať. Podstatné ale je, že do marca roku 2015 sa Dannyho mesačné tržby takmer strojnásobili.

V tej chvíli už stál pred ťažkým rozhodnutím, má zostať na voľnej nohe, alebo sa svojmu kurzu venovať na plný úväzok? Tento krok cítil ako riskantný, najmä preto, že bol jediným živiteľom rodiny. Ale v júni už bolo jasné, že urobil správne rozhodnutie, obrat dosiahol mesačne viac ako 8000 dolárov. V júli už mesačný príjem z on-line prostredia presiahol to, čo zarobil ako copywriter, A v októbri, keď sa svojim príbehom pochváli pre businessinsider, tržby vyleteli na viac ako 30 000 dolárov.

Pravdou ale je, že vďaka  „novému“ on-line podnikaniu je skutočne zaneprázdnený, i keď tvrdí, že je to neuveriteľne obohacujúce. „Nielen, že dokážem zarábať na živobytie, trávim aj veľa času so svojou ženou a deťmi. Okrem toho tiež pomáham tisíckam ľudí, naučiť sa, ako zarobiť peniaze na voľnej nohe. Je to tak návykové, že sa dokonca chystám budúci rok spustiť ďalší kurz,“ povedal Danny.

„Pre každého, kto rozmýšľa o tom, že by sa dal na vlastné on-line podnikanie, moja rada znie: zabudnite na všetky dôvody, prečo by to nemalo ísť. Všetci máme znalosti, ktoré sú pre ostatných  cenné, ich zdieľanie je skvelý spôsob, ako zarobiť peniaze. A s ľahko dosptupnými technológiami a informáciami to ešte nikdy nebolo jednoduchšie.“

Súvisiace články

Aktuálne správy