Čína starne: Komunisti zrušili po 35 rokoch politiku jedného dieťaťa

, ČTK Foto: SITA

Najvyššie vedenie Komunistickej strany Číny sa rozhodlo skončiť s dlhoročnou politikou jedného dieťaťa. Vo viac ako miliardovej krajine bude odteraz rodinám povolené mať deti dve. Informovali o tom dnes čínske štátne médiá, ktoré citovali z vyhlásenia vydaného na záver vrcholného zasadania vládnucich komunistov.

K prísnej politike pod heslom jedna rodina – jedno dieťa pristúpilo čínske vedenie v roku 1980, aby v dôsledku obmedzených zdrojov zbrzdilo populačnú explóziu. Toto pravidlo sa však v neskorších rokoch postupne zmierňovalo, pretože vedie k rýchlemu starnutiu obyvateľstva a k prevahe počtu mužov nad ženami.

Vedenie KS Číny sa na svojom dnes zakončenom zasadnutí zaoberalo finančnými reformami a udržaním rastu pre nadchádzajúce päťročné obdobie 2016 až 2020 v čase, keď krajina pociťuje obavy zo spomalenia ekonomiky. "Čína upúšťa od svojej desiatky rokov uplatňovanej politiky jedného dieťaťa a umožní všetkým párom mať deti dve," oznámila štátna agentúra Nová Čína. Jej stručná správa neobsahuje žiadne podrobnosti týkajúce sa novej politiky ani časový rámec jej uplatnenia.

Politiku jedného dieťaťa, oficiálne politiku plánovania pôrodnosti, zaviedli v Číne v roku 1980 s cieľom obmedziť rast populácie. Predtým mala priemerná čínska rodina štyri deti. V rokoch 1981-2013 na dodržiavanie politiky dohliadala centrálna komisia pre rodinné plánovanie. V roku 2013 bola v rámci reforiem komisie zrušená a zaradená pod ministerstvo zdravotníctva.

Podľa tejto politiky mali pred rokom 2013 manželské páry žijúce v mestách povolené mať iba jedno dieťa, pričom etnické menšiny a tiež rodičia, ktorí obaja nemali žiadnych súrodencov, mohli mať dve deti, ak prvé dieťa bolo dievča. Takisto vidiecke obyvateľstvo mohlo mať dve deti.

Od novembra 2013 si môžu dve deti dovoliť aj páry, kde je aspoň jeden rodič jedináčik. Toto uvoľnenie prísnych populačných predpisov ale nenaplnilo očakávania úradov. Z 11 miliónov rodičovských párov, ktorým bolo umožnené mať druhé dieťa, prejavilo záujem len 700 000.

Politika jedného dieťaťa zabránila podľa odhadov do konca roka 2013 narodeniu 400 miliónov detí, viedla k núteným potratom a tiež k demografickej nerovnováhe medzi pohlaviami. Rodiny v Číne totiž obvykle dávajú prednosť mužským potomkom a rad budúcich matiek vyhľadáva interrupciu, ak je plod ženského pohlavia. V Číne tak na 100 narodených dievčat pripadá 118 chlapcov. Prirodzený pomer v spoločnosti je pritom 105 chlapcov na 100 dievčat.

Podľa oficiálnych štatistík z minulého roka žije v Číne 1,36 miliardy ľudí, krajina ale čelí starnutiu populácie. Počet obyvateľov v produktívnom veku v minulom roku klesol o 2,44 milióna. Takmer 15 percent obyvateľstva dnes v Číne tvoria ľudia starší ako 60 rokov a do roku 2030 budú podľa odhadov predstavovať štvrtinu čínskej populácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy