Mýtus vyvrátený: Mladí nie sú vôbec leniví, dokážu pracovať omnoho viac než ktokoľvek iný

, the guardian Foto: thinkstockA

Aj keď ich označujeme za "lenivcov", nový prieskum naznačuje, že mladí vo veku 16 -24 rokov trávia v práci viac hodín, než akékoľvek iné vekové skupiny

Počas najväčších pracovných náporov 22-ročná Lizzy dorazí ráno o ôsmej do kancelárie a odchádza o deviatej večer. Ona je tou osobou, ktorá sa na konci dňa, "keď sú všetci stále zaplavení prácou", sa opýta svojich kolegov, či pre nich ešte môže niečo urobiť.

Našťastie sa jej to oplatilo. Po tri a pol roku práce ako asistentka pre firmu zaoberajúcu sa eventovými aktivitami pre firemných zákazníkov sa z nej stala riaditeľka spoločnosti. "Našťastie spoločnosť, pre ktorú som pracovala naozaj moje predpoklady uznala," hovorí pre britský Guardian.

Lizzy nie je žiadnou výnimkou medzi mladými, ktorí sa rozhodli zobrať si rozvoj kariéry do vlastných rúk. Dlhoročné stereotypy škatuľkujú mladých ako vyslovene lenivých, ale nedávny prieskum túto zaužívanú pravdu vyvracia. Veková skupina 16-24 ročných vraj podľa nej pracujú tvrdšie než ktokoľvek iný.

V prieskume oslovili viac ako 1000 britských kancelárskych pracovníkov s otázkou, koľko nadčasov si berú. Výsledok? V priemere pracujú 16 až 24 roční týždenne navyše sedem hodín a 22 minút. Každý týždeň je to o dve hodiny viac ako administratívni pracovníci vo veku nad 55 rokov. Výsledky tiež ukazujú, že 11 % z 16 až 24-ročných pracujú v rámci nadčasov o 20 hodín týždenne dlhšie.

"Mladší ľudia majú vytvorený zlý obraz, prevláda mylná predstava o ich pracovných návykoch," hovorí Ciaron Dunne, výkonný riaditeľ Office Genie, zadávateľ prieskumu. "Dospievajúci do polovice dvadsiatich rokov majú dostatok odhodlania vstať a ísť pracovať na plno."

Niektorých odborníkov výsledky prieskumu takmer neprekvapili. Táto veková skupinatotiž  predstavuje generáciu, ktorá je stále pripojená prostredníctvom svojich smartfónov a digitálnych zariadení. Všeobecne možno povedať, že im to dáva väčšiu konkurencieschopnosť. Snažia si mnohé dokazovať, pretože, je to ich mentalita. Ako zamestnanci môžu byť v pokušení, aby boli dostihnuteľní 24 hodín denne a sedem dní v týždni, ale tento prístup nemusí byť nutne dobrý aj pre samotné podnikanie. Na to, aby ste dokázali byť produktívni vo svojom voľnom čase, nielen v pracovnom živote, musíme mať aj nejaké to voľno. Ak sú vaši zamestnanci zdraví a mentálne v pohode, prejaví sa to pre firmu ako významné plus.

Zástancovia kratšieho pracovného týždňa zdôrazňujú, že dlhší pracovný čas sa nemusí nutne premietnuť do vyššej produktivity. Podľa štúdie Stanford University, produktivita zvyčajne klesá po 50 hodinách práce. Niekto, kto pracuje 70 hodín nedosiahne viac ako niekto, kto pracuje 55 hodín. Mať flexibilnejší prístup k pracovnému času by mohlo prispieť k dosiahnutiu lepšej rovnováhy medzi prácou a súkromným životom, hovorí Ingrid Waterfieldová z KPMG, ktorá sa zaoberá otázkami pracovnej sily. "Je dôležité, aby manažéri, mali právo na školenia pre lepšie pochopenie toho, čo ich tímy potrebujú na dosiahnutie z dlhodobého hľadiska. To by mohlo znamenať, že počas určitého časového obdobia musí pracovať dlhšie, ale aj tak je potrebné zaistiť, aby mali voľno," dodáva.

"Tento pružnejší prístup by mohol pomôcť najmä  pri vytváraní rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, čo je mimoriadne dôležité pre túto vekovú skupinu," hovorí Waterfieldová. Podľa iného prieskumu takmer jedna tretina 18 až 24-ročných radí dosiahnutie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom medzi svoje dlhodobé ambície. "Je to jedna z vecí, ktoré považujú za kľúčové, pokiaľ ide o prácu, ktorú sa chystajú robiť a zamestnávateľa, pre ktorého by chceli pracovať," hovorí Waterfieldová.

Mladí ľudia môžu cítiť väčší tlak, aby urobili potrebný dojem. Ale zamestnávateľ by ich mal povzbudzovať tým, že zariadi mini prestávky po celý deň. Je to jeden zo spôsobov, ako zabezpečiť, aby im neklesala hlava za pracovným stolom. "Ak chcete naštartovať svoju kariéru a sami sebe niečo dokázať, zrazu ste ochotní brať aj nadčasy," myslí si Waterfieldová. Avšak pracovný svet sa nástupom mladšej generácie mení. V priebehu dňa už mladí dokážu veľmi komfortne korčuľovať medzi súkromným a pracovným životom. "Majú svoje mobilné smartfóny, iPady, a môžu pracovať kdekoľvek." Aj keď je pre firmy veľmi náročné zmerať, koľko práce sa vlastne vďaka nadčasom urobí, ešte to neznamená, že by nemali prijať opatrenia, ktoré by zabránili tomu, aby sa to preháňalo.

Pre Lizzy predstavovala zverená zodpovednosť motivačný faktor v kariére. Zamestnávateľ jej zaplatil kurz na vedenie a riadenie ľudí a onedlho už mala pod sebou malý tím spolupracovníkov. Sama tvrdí, že jej pracovná morálka vychádza zo skutočného nadšenia pre prácu, a myslí si, že nadišiel čas mýtus o mladých lenivoch vyvrátiť. "Ľudia si myslia, že mladí nebudú nikdy pracovať tak tvrdo, ako ostatní, ale to nie je pravda. Ja osobne vždy dám mladým ľuďom šancu."

Súvisiace články

Aktuálne správy