Dobre mienené otcovské rady: Finančné desatoro, ktoré by malo pochopiť aj vaše dieťa

, The Motley Fool Foto: thinkstock

Máte doma novorodenca, ktorý vás zamestnáva 24 hodín denne? Možno si poviete, kde je ešte ten čas, kedy ho budem musieť poučiť ohľadom financií. Ani sa nenazdáte a môže byť neskoro.

Finančná gramotnosť je v dnešnom komerčnom sveta alfa i omega. Pre bežný život je veľmi dôležité, či dokážete správne hospodáriť. Peniaze, ani honba za nimi, nemusia byť zmyslom života, sú však nástrojom na dosahovanie cieľov a uspokojovanie potrieb a preto musíme svoje deti naučiť, ako s takýmto nástrojom narábať.

1. Môžeš si myslieť, že túžiš po drahom aute, efektných hodinkách a obrovskom dome, ale opak je pravdou.
To, čo chceš v skutočnosti dosiahnuť je rešpekt a obdiv od ostatných ľudí. Márne si myslíš, že drahé veci Ti v tomto pomôžu. Takmer nikdy sa to nestane, najmä nie u ľudí, od ktorých rešpekt a obdiv očakávaš. Keď vidíš niekoho, kto jazdí na peknom aute, pravdepodobne si nepomyslíš, "fúha, ten človek je dobrý!" Namiesto toho, si povzdychneš, "páni, keby som mal také auto, ľudia by si myslel, že som fakt dobrý." Vidíš tú iróniu? Nikoho vlastne nezaujíma ten chlapík v aute. Bav sa, kúp si nejaké pekné veci. Ale musíš si uvedomiť, že to, čo ľudia naozaj ocenia, sú úcta a pokora. Nakoniec vďaka nim získaš oveľa viac, než Ti dokáže ponúknuť márnosť.

2. Je normálne predpokladať, že všetky finančné úspech i prehry sú spôsobené zárobkom
Je to e väčšinou tak, hoci len do určitej miery. Život je odrazom skúseností, aké získaš, ľudí, ktorých stretneš, mnohí z nich budú mať šťastie, alebo smolu, či budú obeťou náhody. Niektorí ľudia sa narodili do rodín, ktoré podporujú vzdelávanie, iní naopak vzdelávanie neuprednostňujú. Niektorí sa rodia do rozvíjajúcich sa ekonomík, podporujúcich podnikanie. Iní sa rodia do vojen a biedy. Chcem, aby si bol úspešný, a chcem, aby si si to zaslúžil. Ale musíš si uvedomiť, že nie všetok úspech je výsledkom tvrdej práce, a nie všetka chudoba je kvôli lenivosti. Maj to na pamäti pri posudzovaní ľudí, vrátane seba.

3. Možno to znie drsne, ale dúfam, že zostaneš chudobný
Samozrejme, že nechcem aby si bol nešťastný, ale nie je žiaden iný spôsob, ako by si sa dokázal naučiť, čo znamená hodnota peňazí, bez toho, aby si pocítil silu ich nedostatku. Jedine tak si osvojíš rozdiel medzi tým, čo je potrebné a čo žiaduce. To Ťa prinúti robiť si rozpočet. naučí Ťa to užiť si to, čo máš, opraviť to, čo sa pokazilo a zjednávať pri obchodovaní. Sú to základné zručnosti na prežitie. Ak sa naučíš žiť s chudobou dôstojne, s ľahkosťou zvládneš všetky nevyhnutné plusy a mínusy finančného života.

4. Ak si ako väčšina ľudí, väčšinu svojho dospelého života si budeš hovoriť: "potom, čo si ušetrím, zarobím XY, už bude všetko skvelé."
Skutočnosť je taká, že keď tých XY budeš mať, začneš sa hnať za vyššou sumou. Je to mizéria dostať sa do takéhoto cyklu. Ulož si radšej svoje peniaze a snaž sa pohnúť sa dopredu inak. Uvedom si, že Tvoja schopnosť prispôsobiť sa novým podmienkam je silnejšia než si myslíš. Tvoje ciele by mali byť vyššie než nejaké peniaze.

5. Nezostávaj v práci, ktorú nenávidíš, len preto, že si urobil chybu pri výbere povolania
Tvoj otec len zakrúti hlavou, keď nastúpiš do prvého ročníka na vysokej škole, ktorá by mala rozhodnúť o Tvojej celoživotnej kariére. V tomto veku takmer nikto nevie presne odhadnúť čo vlastne chce v živote robiť. Mnohí to nevedia, ani keď sú už dvakrát tak starí.

6. Ak je to potrebné, zmeň svoje myslenie
Ľudia keď sú mladí, majú tendenciu tvrdiť, že by dokázali investovať. Začínajú s tým vo veku 18 rokov, a myslia si, že všetko sa vyrieši keď budú mať 19. To sa ale nestane. Dôvera rastie rýchlejšie ako zručnosť, a to najmä u mladých mužov. Osvoj si zručnosti ako zmeniť názor, ako sa zbaviť zastaraných pravidiel a nahradiť ich novou pravdou. Je to ťažké, ale nevyhnutné. Nemusíš sa za to cítiť nepríjemne. Schopnosť zmeniť svoj názor, keď nie je správny, je znakom inteligencie.

7. Najlepšia vec čo si kúpiš za peniaze, je nakladanie s časom
Dáva ti to nové možnosti a zbavíš sa potreby spoliehať sa na priority niekoho iného. Jedného dňa si uvedomíš, že takáto sloboda je jednou z vecí, ktorá ťa urobí naozaj šťastným.

8. Cesta k finančnému sklamaniu je dláždená dlhom
Je úžasné, až aké percento finančných problémov spôsobujú pôžičky. Dlh je nárok v tvojej budúcnosti. Čiastka, ktorá ti bude vždy chýbať len preto, že si chcel niečo mať čo najrýchlejšie už dnes. Aj keď sa pravdepodobne niektorým dlhom nevyhneš, napríklad hypotéke. S tým sa rátať musí, ale buď opatrný. Väčšina dlhu je ekvivalentom drogy. Rýchly (a drahý) nástup radosti, ktorá sa ale časom vytratí a bude Ťa len v nadchádzajúcich rokoch ťahať ku dnu. Dlhy Ťa budú obmedzovať v raste, predstavujú ťarchu tvojej minulosti.

9. Tvoje úspory majú málo čo do činenia s tým, koľko zarábaš a veľa s tým, koľko míňaš
Poznám zubára, ktorý žije od výplaty k výplate a vždy balancuje na hrane finančného krachu. Ale poznám aj iného, ktorý nikdy nezarobil veľa, aj tak ale dokáže usporiť. Rozdiel je v ich výdavkoch. Koľko zarobíš neurčuje to, koľko máš. A koľko máš neurčuje to, koľko potrebuješ. Nebuď škrečok ani lakomec. Uvedom si ale, že naučiť sa žiť s menej, je najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, ako získať kontrolu nad svojou finančnou budúcnosťou.

10. Nepočúvaj ma, ak nesúhlasíš s tým, čo som ti práve povedal
Každý sme iný. Svet, v ktorom budeš vyrastať bude mať iné hodnoty i príležitosti, ako ten, v ktorom  žijem ja. Najlepšie sa veci naučíš, ak s niekým nebudeš súhlasiť a budeš prinútený si veci doštudovať. Náročnejšia bude cesta, ak sa budeš učiť na vlastných chybách. Ale teraz už poďme spať!

Súvisiace články

Aktuálne správy