Rast japonského exportu sa prudko spomalil

Septembrový vývoz krajiny medziročne posilnil o 0,6 % po augustovom raste o 3,1 %

Medziročný rast japonského exportu sa v septembri spomalil, čo vyvoláva obavy z toho, že slabý zahraničný dopyt pravdepodobne posunul japonskú ekonomiku do recesie. Japonské ministerstvo financií v stredu informovalo, že septembrový vývoz medziročne stúpol iba o 0,6 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že posilní o 3,4 %.

Septembrový medziročný rast exportu bol najpomalší od augusta minulého roka. V auguste tohto roka japonský vývoz vzrástol o 3,1 %. Slabý jen pomohol zvýšiť hodnotu exportu, ale objem sa zmenšil o 3,9 %. Export Japonska do USA v septembri posilnil o 10,4 %, pričom mu pomohli hlavne dodávky áut. Z hľadiska objemu sa však vývoz do USA o 4,7 % zmenšil.

Za obdobie júla až septembra sa reálny japonský vývoz zväčšil o 0,2 %, ale reálny dovoz vzrástol o 2,6 %. To naznačuje, že zahraničný obchod negatívne ovplyvnil japonský hrubý domáci produkt v treťom kvartáli, povedal Juičiro Nagai, ekonóm Barclays Securities. „Ekonomika sa pravdepodobne počas júla až septembra medziročne zmenšila približne o 0,5 %,“ konštatoval Koja Mijamae, ekonóm SMBC Nikko Securities.

Súvisiace články

Aktuálne správy