Darčeky deťom: Kupujte im radšej akcie ako hračky

, MarketWatch Foto: thinkstock

Odporúčanie pochádza od investičného poradcu Josha Browna, ktorý sa pred pár dňami stal poradcom spoločnosti SparkGift, tá umožňuje nákup a darovanie akcií rodinným príslušníkom či priateľom.

Brown vysvetľuje, že deti vďaka darovaným akciám lepšie pochopia, ako fungujú finančné trhy, čo je to princíp ponuky a dopytu a prečo sa oplatí do akcií investovať. Inšpirácia to môže byť aj pre slovenských rodičov, ktorí majú záujem, aby ich deti získali lepšiu finančnú gramotnosť, než majú staršie generácie.

"Je to podobné, ako keď počas Halloweenu deti nedostávajú sladkosti, ale drobné peniaze," hovorí a upozorňuje, že v Spojených štátoch viac ako 57 % ľudí vo veku od 14 do 24 rokov priznáva, že sú pre nich peniaze veľmi dôležité.

"Pre malé deti je vhodnejší nejaký indexový fond, starším deťom môžete kúpiť napríklad akciu firiem, ako sú Netflix alebo Walt Disney. Športovca určite potešíte akciami Nike alebo Under Armour," hovorí Brown. "Vždy ale dbajte na to, aby ste akciu vyberali podľa záujmov a hodnôt toho, koho chcete obdarovať, nie iba podľa hospodárskeho výhľadu firmy. Kupovať malým deťom akcie producenta cigariet alebo alkoholu nie je najlepší nápad," zdôrazňuje.

Darovať deťom cenné papiere cez SparkGift netrvá dlhšie ako niekoľko minút. Stačí vybrať konkrétny titul alebo indexový fond a vyplniť údaje budúceho majiteľa investície. SparkGift na základe zadaných údajov vytlačí darčekový certifikát, ktorý zadarmo odošle na určenú adresu. Príjemcovi navyše pomôže založiť osobný investičný účet, na ktorý sa akcie pripíše a prostredníctvom ktorého potom môže jej vlastník sledovať, ako sa vyvíja jej cena a koľko peňazí firma medzi akcionárov rozdelí v podobe dividendy.

SparkGift navyše umožňuje nakupovať aj diely niektorých akcií, takže si vystačíte už s 20 dolármi, za ktoré si môžete kúpiť napríklad časť akcie Applu. Maximálna hodnota darovaných akcií je stanovená na 2000 dolárov a poplatok za transakciu je 2,95 dolára plus 3 % z objemu transakcie (do januára 2016 je poplatok za nákup akcií do 100 dolárov iba 2,95 dolára).

S podobným modelom už dávnejšie funguje napríklad aj GiveAShare, spoluzakladateľ firmy Rick Roman sám ako dieťa dostal od rodičov akciu spoločnosti Topps Chewing Gum, ktorá bola nielen výrobcom žuvačiek, ale aj hokejových, futbalových a ďalších zberateľských kartičiek. "Dnes sa na to pozerám ako na jednu z najdôležitejších udalostí vo svojom živote. Len vďaka tomu som sa začal zaujímať o peniaze."

Súvisiace články

Aktuálne správy