Taliansky premiér M. Renzi predstavil rozpočtové plány na rok 2016

Taliansky premiér Matteo Renzi dnes predložil návrh rozpočtových plánov na budúci rok. Ich súčasťou je zníženie daní, ktoré má pomôcť oživiť tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny po rokoch úspor a recesie. Informovala o tom agentúra DPA.
Kľúčovým opatrením balíka v hodnote 27 miliárd eur je zrušenie nepopulárnej dane z takzvanej primárnej rezidencie, ktorú Renzi ešte prednedávnom obhajoval. Zrušenie dane je podľa neho symbolické a je najefektívnejším spôsobom na zvýšenie dôvery v Taliansku, ktoré sa pomaly dostáva z rekordne dlhej recesie.
Taliansky hrubý domáci produkt (HDP) klesal tri roky po sebe do roku 2014. Tento rok by sa mal zvýšiť o menej ako jedno percento. Na porovnanie: Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že ekonomika celej eurozóny vzrastie o 1,5 %.
Renzi ohlásil celý rad stimulačných opatrení, vrátane zastavenia plánovaného zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH), veľkorysejších daňových úľav pre firemné investície, nových dávok pre chudobných, príspevkov pre lokálne vlády a sociálne bývania.
Taliansko v septembri zvýšilo svoj cieľ týkajúci sa budúcoročného rozpočtového deficitu na 2,2 % HDP z 1,8 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy