Choďte príkladom: 11 finančných zlozvykov, ktoré by si vaše deti nemali osvojiť

, businessinsider Foto: thinkstock

Neexistuje nič, čo by rodič neurobil radšej, ako si sadol so svojimi potomkami a vysvetlil im, čo majú robiť inak. Platí to samozrejme aj o peniazoch. Žiaľ, rovnako ako je to s každou inou lekciou, deti si viac zoberú z toho, čo robíme, než z toho, čo im hovoríme.

Ak budeme tvrdiť jedno, ale robiť presný opak, deti sa budú motivovať skôr našim správaním, než slovami, prostredníctvom ktorých sme sa snažili prehovoriť im do duše. Z toho plynie ponaučenie, správajte sa k svojim peniazom tak, ako by ste to chceli od svojich detí. To je najdôležitejšie finančné poučenie, ktoré im môžete odovzdať. Inými slovami, vyvarujte sa zlozvykom, ktoré od vás „odkukávajú“.

1. Dokážete fungovať bez rozpočtu
Ak dokážete existovať bez rozpočtu, čo znamená, že si kúpite, čo chcete bez ohľadu na cenu, vaše deti budú chcieť to isté. Budú automaticky oddeľovať nákupy od nákladov. A neskôr ani sami nebudú mať rozpočet a budú musieť čeliť negatívnym dôsledkom, ktoré pochádzajú z nedostatku výdavkovej disciplíny.

2. Dlh je váš priateľ
Jedným z najväčších finančných problémov mnohých domácností je tichý súhlas. Ani nie dlh samotný, ale skôr tichá akceptácia tohto pseudopriateľa vo vašom živote. Ak sa snažíte vidieť dlh týmto spôsobom, podobne na naň budú hľadieť aj vaše deti. Ale dlh predstavuje zníženie budúcich príjmov, pretože platíte za včerajšie výdavky dnes, a dnešné výdavky zajtra. Je to dosť nákladný život, mali by ste o dlhu hovoriť so svojimi deťmi. Ešte dôležitejšie však je, aby ste si poradilis jeho splatením.

3. Ak to majú iní, musíme to mať aj my
Ak prispôsobujete svoje výdavky podnetom od vašich priateľov, jemne tým naznačujete svojim deťom, že sa majú zaujímať o to, čo vlastnia iní. Ale tí ostatní môžu mať svoje výdavky pod kontrolou, zatiaľ čo vy nie. Nechcete predsa, aby sa vaše deti dostali do takejto situácie.

4. Život na kredit je malina
Vidia vaše detí, že v prvom rade platíte pomocou platobných kariet? To môže byť dobré na eliminovanie hotovostného styku, ale vaše deti by mali vedieť, že míňanie niečo stojí, že to nie je len vytiahnutie magickej karty, ktorá dokáže poskytnúť všetko, na čo si len zmyslíte. Ide o vizuálnu lekciu, ktorá u detí funguje. Je tu však ešte jeden dôvod pre neustále používanie kariet. Tých kreditných. Takto je jednoduchšie poprieť, že máte problém s dlhom. Skutočné peniaze v podobe bankoviek síce neopúšťajú vašu peňaženku, ale inak je to už na bankovom účte. Deti môžu ľahko uviaznuť v tejto pasci, keď to videli, že to akože funguje, u svojich rodičov.

5. Zaslúžite si to najlepšie vo svojom živote
Často používate pri nákupoch argument: "veď si to zaslúžim?". Je určite potrebné z času na čas si niečo dopriať, ale netreba zabúdať ani na to, či si to "môžem dovoliť?" Ak vaše deti vidia takéto konzumné správanie sa, môže sa ich mentalita vyvíjať podobným smerom. Začína to nákupom vecí, ktoré si zatiaľ v živote dovoliť nemôžu a s pribúdajúcim vekom sa situácia len zhoršuje.

6. Nikdy nehovoríte o peniazoch
To je ďalšia forma popierania. Môže sa stať, že odmietate hovoriť o peniazoch, pretože sa to ukázalo ako sporná otázka vo vašom vzťahu. Ale to nie je nikdy dobré znamenie! V prípade, že nikdy nebudete hovoriť o peniazoch v prítomnosti svojich detí, pravdepodobne sa nebude vyvíjať ich konštruktívna predstava o tom, koľko vlastne veci stoja. Je smutné, že takéto vzdelávanie chýba vo vysielaní televízie, preto by ste nemali situáciu ešte zhoršovať tým, že o financiách doma mlčíte. Ale samotné rozhovory nestačia. Deti by mali byť do konkrétnej situácie vtiahnuté, aby mali určité finančné záväzky, ktoré zodpovedajú ich veku. Malé odmeny za domáce práce, alebo motivácia darovať časť úspor na charitu sú dôležitým medzníkom vo finančnom vzdelávaní. Zárobky, náklady, výdavky. Ako deti starnú budú tieto veci pre ne stále dôležitejšie.

7. Jedzme, pime veseľme sa, lebo zajtra tu možno už nebudeme
Ľudia často používajú takéto jednoduché ospravedlnenie pre svoj životný štýl. Možno to aj vedia, že je to doslova toxická bomba pre ich financie. Ale veď aj v Biblii sa píše, že by sme mali žiť tak, akoby nejestvoval zajtrajšok, ale v prípade financií je to mylná interpretácia. Čo ak budete jesť, piť a zabávať sa, prepadnete sa do dlhov a zajtra zostanete nažive? Žiť naplno znamená z finančného hľadiska pre  vaše deti úplnú katastrofu. To ako by ste im tvrdili, že nemajú žiadnu budúcnosť. A to je asi najhoršia finančná lekcia, akú im môžete udeliť.

8. Bez úspor, či investičného cieľa
Mali by ste vysvetliť svoji deťom vaše finančné ciele, týkajúce sa úspor, či investícií. Ani nie tak, čo vlastne znamenajú, ako to, že vôbec existujú. Je to dobrá príležitosť ukázať im, že niektoré ciele si vyžadujú prípravu a neskôr aj tvrdú prácu. Je to tiež spôsob, ako demonštrovať oneskorené uspokojenie. Že niečo robíte, bez toho, aby ste mali z toho úžitok dnes, za účelom dosiahnutia niečoho naozaj dôležitého neskôr. To je rozhodne niečo, čo sa vaše deti potrebujú naučiť. V niektorých situáciách je dobré, ak aj deti prispejú svojou troškou do mlyna. Stačí ak pridajú zopár centov do rodinného prasiatka, alebo ak svoju účasť prejavia nejakou aktivitou. Vďaka takémuto príspevku budú vedieť, že na vzdialený cieľ sa treba pripravovať a ako sladko nakoniec jeho splnenie chutí.

9. Vždy využívate výpredaje
Je to jeden z najväčších mýtov v existencii peňažných prostriedkov. Myslíte si, že dokážete ušetriť nemalé peniaze vďaka veľkým výpredajom, ale ak využívate jeden výpredaj za druhým, nerobíte vlastne nič iné, len míňate peniaze. Je to jeden z najstarších marketingových trikov. Výpredaje slúžia predovšetkým na to, aby si ľudia kúpili aj to, čo vlastne nepotrebujú. Vyhnúť sa takémuto spotrebiteľskému správaniu si vyžaduje zdravé množstvo sebaovládania. A to je vždy dobrá lekcia pokiaľ ide o peniaze.

10. Udržujete finančné tajomstvo
Už ste si niekedy niečo kúpili a následne svoje deti požiadali, aby o tom povedali vášmu partnerovi? To nie je celkom neškodná žiadosť. Má to hneď dva negatívne vplyvy. Deti môžu nadobudnúť pocit, že nastal istý problém a zároveň im dávate zlý príklad v tom, že klamať o peniazoch je vlastne v poriadku, hoci ich všeobecne neustále upozorňujete na pravý opak. Môže to mať dobrý koniec?

11. Predstierate, že finančné návyky nemajú vplyv na zdravie
Ak žijete na finančnej hranici, pravdepodobne to ovplyvňuje aj vaše zdravie. Finančné stres, napríklad vysoký dlh, dokáže dokonca skrátiť život. Ak to už nedokážete urobiť vo vlastnom záujme, aspoň kvôli deťom by ste mali získať kontrolu nad svojimi financiami a predovšetkým pokiaľ ide o dlhy. Mali by ste sa uistiť, že vaše deti nečaká podobný osud, čo by sa mohlo premietnuť na ich zdravie.

Aj keď si možno myslíte, že vaše finančné zvyky zostávajú pre vaše deti bez povšimnutia, buďte si istí, že to tak nie je. Bez ohľadu na to, ako intenzívne sa im snažíte zdôrazniť, že dobrá finančná situácia je to, o čo by sa mali snažiť, bude to nakoniec vaše vlastné finančné správanie, ktoré bude mať najväčší vplyv na ich život počas dospelosti. Ste na ťahu, najviac pozitívnych skúseností im musíte ukázať čo najskôr. Využite túto šancu, profitovať nakoniec bude celá rodina, určite to stojí za to.

Súvisiace články

Aktuálne správy