Nízke úroky vplývali na poisťovne aj v prvom polroku

Najvýznamnejším rizikom pre poistný sektor je klesajúca výnosnosť finančných aktív, ktorá počas prvého polroka poklesla pod hodnotu garantovanú v zmluvách životného poistenia.

Dlhodobo najvýznamnejším rizikom poistného sektora je pretrvávanie prostredia nízkych úrokových sadzieb. Konštatuje to Národná banka Slovenska (NBS). V prvom polroku opäť poklesli úrokové sadzby na finančných trhoch. Zníženie technickej úrokovej sadzby od januára 2014 ovplyvnilo len nové kontrakty, ale poistný sektor musí zabezpečiť krytie výnosov aj v tých, ktoré sa uzavreli s vyššími garantovanými sadzbami v minulosti. Priemerný investičný výnos z aktív kryjúcich technické rezervy klesá postupne od roku 2010 a v roku 2015 je nižší ako priemerná garantovaná sadzba v zmluvách životného poistenia.

S tým je spojené podľa centrálnej banky aj riziko, že pri reinvestovaní prostriedkov zo splatných dlhopisov budú poisťovne nútené akceptovať výrazne nižšie výnosy, alebo vyššie riziko. V najbližších troch rokoch maturuje približne 6 % portfólia ročne. Do štyroch rokov maturuje celkovo tretina portfólia. Celkovo nové emisie vydané za posledné dva roky tvoria zhruba 14 % dlhopisového portfólia poisťovní.

Od konca roka 2013 výraznejšie rástol objem aj podiel investícií do akcií a podielových fondov. Nárast bol spôsobený tak nárastom hodnoty týchto investícií, ako aj nakupovaním ďalších. Ich celkový podiel na celkovom objeme aktív v poistnom sektore zostáva podľa NBS pomerne nízky. “Je možné, že poisťovne takýmto spôsobom reagujú na pretrvávajúce obdobie nízkych úrokových sadzieb. Tieto nástroje poskytujú vyšší výnos, ale zároveň sa prehlbuje aj riziko straty pri nepriaznivom vývoji na trhu,“ uviedla NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy