Z prvej ruky: Grófka vie, ako neprísť o bohatstvo

, bloomberg Foto: YT/Simon & Schuster Books;fugger.de

Ak ste už bohatí, stojíte pred veľkou výzvou: bohatým aj zostať. No a potom je tu ešte ďalšia úroveň, dokázať ochrániť rodinné bohatstvo po niekoľko storočí.

Nadácia rodu Fuggerových bola založená v roku 1521 Jakobom Fuggerom, nazývaným Bohatý. Dokázala prekonať mor, dve svetové vojny, príchod internetu aj eura. Dodnes má organizácia dostatok peňazí na to, aby pomáhala chudobným, zatiaľ čo nespočetné množstvo konkurenčných rodov, krajín či celých impérií padlo. Šesťdesiatšesťročná grófka Maria Elisabeth Thunová-Fuggerová dnes stojí na čele  nadácie. S agentúrou Bloomberg sa podelila o niekoľko skúseností s tým, ako ochrániť majetok po celé stáročia.

1. Štartovací bod: Nepredstaviteľné bohatstvo
Nová biografia The Richest Man Who Ever Lived od Grega Steinmetza opisuje Jakoba Fuggera ako veriteľa a podnikateľa, ktorý disponoval bohatstvom v hodnote 2 % európskeho HDP.

2. Pozor na hotovosť
"Najlepšie čo, sme kedy urobili, bolo presúvať peniaze z hotovosti do nehnuteľností," hovorí grófka. Pôsobilo to ako obzvlášť rozumné rozhodnutie počas hyperinflácie Weimarskej republiky, keď stál 1 dolár 4 miliardy ríšskych mariek.

3. Rozumný "manažment"
Všetky tri vetvy rodu mali svojich zástupcov. "Keď prišiel jeden s bláznivou myšlienkou, druhí dvaja ho usmernili," vysvetľuje grófka.

4. Povojnová obnova
Fuggerei, najstarší komplex sociálneho bývania na svete, vyhorel v 17. storočí počas tridsaťročnej vojny. Tri storočia nato zrovnali so zemou polovicu domov vo Fuggerei spojenci. "Druhá svetová vojna ešte úplne neskončila," spomína grófka. Rodina sa v bunkri rozhodovala, či začať s opravami. "Celá krajina je v ruinách, ale my ideme stále ďalej."

5. Odolať nepriateľským prevzatiam
Moderné dynastie by možno dnes vyjednávali s Carlom Icahnom. Predkovia sa museli brániť proti Napoleonovi aj Hitlerovi. Akýkoľvek diktátor, ktorý sa chopil moci v Nemecku, chcel znárodniť rodinné bohatstvo. "Som šťastná, že sme to všetko zvládli prekonať," hovorí dnes Thunová-Fuggerová.

6. Ignorovať módne trendy
"Pýtala som sa kronikára, či rod postihol niekedy v minulosti veľký škandál. Odpovedal, že nie," tvrdí grófka. "Občas ale naši predkovia podľahli niečomu módnemu. Napríklad v určitom čase bolo pre bohatých typické, že vlastnili pivovar." Ukázalo sa ale, že Fuggerovci, ktorí kedysi sprostredkovali predaj odpustkov z Vatikánu, neboli dobrými pivovarníkmi. "Museli pivovar zatvoriť," hovorí grófka. "Nikdy ale nenastala situácia, pri ktorej by zlý manažment pripravil rod o polovicu majetku."

Súvisiace články

Aktuálne správy