Kurz eura stagnuje na úrovni 1,1370 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes stagnoval. Informovala o tom agentúra DPA. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1370 USD, to znamená takmer pri rovnakom kurze ako ráno.

Kurz spoločnej európskej meny dnes stagnoval. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1370 USD, to znamená takmer pri rovnakom kurze ako ráno. Spoločná mena si totiž nedokázala udržať svoje zisky. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1374 (v pondelok: 1,1373) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8792 (0,8793) eura.
Výrazné zhoršenie nálady nemeckých finančných expertov nemalo dlhodobejší negatívny vplyv na euro. Index konjunkturálnych očakávaní inštitútu ZEW v októbri výrazne klesol. Navyše to bolo jeho siedme zníženie po sebe. Medzi príčiny pádu indexu patrí emisný škandál Volkswagenu, ochladenie čínskej ekonomiky rovnako ako slabé údaje z nemeckého priemyslu a zahraničného obchodu. Mnohí ekonómovia však zároveň zdôraznili, že rámcové podmienky v najväčšej európskej ekonomike sú naďalej dobré, upozornili napríklad na nízke úrokové sadzby, vysokú zamestnanosť a pomalý rast spotrebiteľských cien.
Pod tlakom sa naopak ocitli meny krajín, ktorých ekonomiky sú úzko napojené na Čínu. Výrazne oslabili mnohé ázijské meny, ale aj austrálsky dolár. Dôvodom boli slabé údaje z čínskeho zahraničného obchodu. Import už niekoľko mesiacov klesá. V septembri sa vyčíslený v jüanoch prepadol o 17,1 % a v dolároch až o 20,4 %. Ekonómovia to zdôvodnili zlacnením mnohých komodít a ochladením čínskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy