Od januára zasielanie evidenčných listov dôchodkového poistenia elektronicky

Sociálna poisťovňa od januára 2016 pripravuje nový spôsob preberania evidenčných listov dôchodkového poistenia.
Namiesto doterajšieho zasielania tlačív evidenčných listov dôchodkového poistenia v papierovej forme budú zamestnávatelia môcť od 4. januára 2016 zasielať evidenčné listy Sociálnej poisťovni elektronicky. Od uvedenej zmeny poisťovňa očakáva zníženie administratívnej záťaže zamestnávateľov.
Evidenčné listy dôchodkového poistenia budú zamestnávatelia zasielať prostredníctvom elektronických služieb Sociálnej poisťovne (SES) pre odvádzateľov poistného obdobným spôsobom, ako sú v súčasnosti zasielané výkazy poistného a príspevkov. To znamená, že zamestnávatelia budú môcť využiť manuálny vstup na vyplnenie evidenčného listu dôchodkového poistenia alebo odoslať XML súbor. Schéma XML súboru bude zverejnená na stránkach SES – Rozhranie (XML schémy) na adrese https://esluzby.socpoist.sk/ezuf/poist.jsp.
Prístup k tejto novej elektronickej službe Sociálna poisťovňa automaticky pridelí užívateľom elektronických služieb Sociálnej poisťovne s oprávnením na odosielanie výkazov poistného a príspevkov. Zamestnávatelia teda nebudú povinní zabezpečovať si nové prístupy k elektronickým službám poisťovne, ale môžu využívať už pridelené prístupové práva.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy