Efekty zrušenia rovnej dane podľa RRZ s časom klesajú

Zrušenie rovnej dane a zmeny v daňovom systéme na Slovensku v roku 2013 priniesli rozpočtu dodatočné príjmy, na druhej strane sa však mierne znížila progresivita daňovo-odvodového systému a neprinieslo to viditeľné zmeny v príjmovej nerovnosti obyvateľstva na Slovensku. Vo svojej aktuálnej analýze to konštatuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).
Jednotná sadzba vo výške 19 % na príjmy fyzických aj právnických osôb a dane z pridanej hodnoty bola zavedená v roku 2004. Definitívne bola rovná daň zrušená v roku 2013 novelou zákona o dani z príjmov. Ako uviedla fiškálna rada, táto právna norma okrem zvýšenia sadzby dane z príjmov právnických osôb zaviedla aj druhú sadzbu dane z príjmu fyzických osôb pre vyššie príjmové skupiny. Okrem toho balíček opatrení v roku 2013 obsahoval aj niekoľko ďalších zmien v daňovom a odvodovom systéme.
RRZ sa vo svojej aktuálnej analýze zamerala na vyhodnotenie vplyvov týchto legislatívnych zmien. „Z našej analýzy vyplýva, že zmeny v zdaňovaní fyzických osôb a v platení sociálnych a zdravotných odvodov v konečnom dôsledku prinesú rozpočtu dodatočné príjmy, aj keď ich úroveň v čase klesne len na 60 % okamžitého efektu,“ priblížila rada. Spôsobené je to tým, že ekonomika reaguje na vyššie dane a odvody poklesom úrovne miezd a produkcie oproti stavu bez balíčka opatrení.
„Daňovo-odvodový balíček z roku 2013 ako celok tiež paradoxne mierne znížil mieru progresivity daňovo-odvodového systému, ale nepriniesol viditeľné zmeny v príjmovej nerovnosti obyvateľstva,“ uviedla rozpočtová rada. Zavedenie dvoch pásiem dane z príjmu a nových stropov pre vymeriavacie základy platieb poistného síce progresivitu systému zvýšilo, opačným smerom však pôsobilo zavedenie platenia odvodov z dohôd o vykonaní práce, ktoré progresivitu naopak znižuje, dodáva RRZ.

Súvisiace články

Aktuálne správy