Dva grafy Credit Suisse: Nerovnosť rozdelenia svetového bohatstva neustále rastie

, businessinsider;patria Foto: thinkstock

Nerovnosť distribúcie svetového bohatstva každým rokom narastá, píše sa v štúdii Credit Suisse.

Banka zostavila štatistiky, ktoré ukazujú, že iba 0,7 % svetovej dospelej populácie vlastní takmer polovicu svetového bohatstva, zatiaľ čo zo spodných 71 % má každý menej ako 10 000 dolárov.

Najchudobnejšie dve tretiny obyvateľov vlastnia 3 % podiel svetového bohatstva, podľa analytikov Credit Suisse nerovnosť neustále stúpa.

V tomto roku počet boháčov klesol prvýkrát od roku 2008. Avšak podiel bohatstva vo vlastníctve týchto ľudí aj naďalej stúpa, tak ako každý rok od roku 2002, s výnimkou obdobia 2007-2008.

Nerovnomerné rozdelenie bohatstva je čoraz viac rezonujúca téma v globálnej politike. V pondelok, udelili Nobelovu cenu za ekonómiu Angusovi Deatonovi. Tohto 69 ročného škótsko-amerického profesora ekonómie z univerzity v Princetone ocenili za  jeho prácu, v ktorej sa venuje nerovnosti.

Podľa Credit Suisse, len asi 20 % dospelých z rozvinutého sveta spadá do kategórie chudobných, s čiastkou 10 000 dolárov, zatiaľ čo v niektorých častiach Indie a Afriky je to okolo 90 %.

USA dominuje ako krajina s najväčším počtom dolárových milionárov. To je čiastočne aj tým, že dolár tento rok posilnil, takže bolo ťažšie dostať sa do tejto kategórie pre ľudí, ktorí zarábajú v iných menách. V Európe sa tento rok klub milionársky klub scvrkol o 2 milióny svojich členov, zatiaľ čo v USA sa zvýšil podiel na celosvetových milionárov z 41 % na 46 %.

V Credit Suisse sa podrobnejšie pozreli aj na úplný vrch pyramídy rozdelenia bohatstva. Opäť sa vedenia ujímajú USA, ktoré sú domovom pre polovicu zo 123 800 svetových ultrabohatých jedincov.

 

Podiel finančných aktív na celkovom objeme bohatstva tento rok rastie. To môže byť čiastočne aj dôvodom, prečo rastie nerovnosť medzi ľuďmi. Jedna z hlavných správa reportu hovorí, že top jedno percento bohatých teraz vlastní 50 % všetkého bohatstva. Na druhej strane, nie je tak zložité byť medzi tou bohatšou polovicou ľudí. K tomu potrebujete 3210 dolárov, aby ste sa mohli v polovici roka 2015 pridať k bohatšej polovici ľudstva. Zato dostať sa do klubu horných 10 % už potrebujete 20-krát väčší obnos. Presne 68 800 USD a do klubu výnimočných je vstupenka od 759 900 dolárov globálneho bohatstva. To je vstup medzi 1 % najbohatších. Pričom najbohatší decil celej populácie vlastní neuveriteľných 87,7% všetkého bohatstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy