Dlhopisový expert: Akciový trh sa správa paranormálne

, Blackrock;CNBC Foto: YT/Bloomberg Business

Americké akcie si nedávno pripísali hromadné zisky, ale analytici investičnej spoločnosti BlackRock investorov varujú, aby radšej volili bezpečnejšie dlhopisy.

Federálny rezervný systém svojou nečinnosťou v oblasti úrokovej politiky poslal trhy pomerne hlboko do mínusu, ktorý bol však v posledných týždňoch úplne vymazaný. Čo však zostalo, je neistota a strach ohľadne toho, čo bude nabudúce. Jeffrey Rosenberg, managing director Blackrock, je presvedčený, že práve kolísavosť trhov, reprezentovaná vyššou volatilitou, nahráva v prospech dlhových inštrumentov.

"Guvernérka Yellenová silno zrazila obavu z predčasného a potenciálne nepriaznivého vplyvu navýšenie sadzieb. Aj to samo nám dáva indíciu o tom, aké veľké by prvotné zvýšenie sadzieb mohlo byť," povedal Rosenberg v rozhovore pre CNBC. "Preto sme v tomto smere naklonení k dlhopisom, a to predovšetkým z hľadiska úrokového rizika," dodal.

 Aj napriek tomu, že sa americká centrálna banka rozhodla nenavýšiť svoje sadzby, akciové indexy si vo výsledku pripisujú plusové body. To je niečo, čo je podľa Rosenberga doslova "paranormálne." Situácia, kedy zlá správa vyvolá pozitívnu reakciu, podľa jeho názoru jednoducho nie je normálna. Dlhopisy však v tomto smere zostali našťastie "nezasiahnuté."

"Proti riziku na akciových trhoch si udržiavame silne defenzívne pozície, a to pomocou dlhopisov. Robíme tak presne z dôvodu globálneho ekonomického spomaľovania, pred ktorým Fed varoval," popísal Rosenberg situáciu spoločnosti. Z jeho pohľadu je totiž s rizikovými aktívami, ako sú napríklad akcie, spojená vysoká zraniteľnosť, najmä ak sú trhy silne volatilné, ako počas ostatných týždňov.

Index S&P 500 si za posledný mesiac pripísal 3,5 % a len minulý piatok zakončil týždenný rast o 3,26 %, čo je najlepší výsledok od decembra 2014. V prípade dlhopisov, resp. burzovo obchodovaných fondov ETF, bola situácia relatívne stabilná, bez výraznejších pozitívnych prekvapení. Sledovaný benchmark Total Bond Market ETF a Core US Aggregate Bond ETF si počas roka udržiavali stabilné výnosy.

To však podľa dlhopisového experta nie je dôvod, prečo tieto inštrumenty zatracovať. Rosenberg naopak tvrdí, že sadzby nebudú rozhodne zvýšené o toľko ako očakávajú niektorí investori. Potenciálna volatilita spojená s týmto krokom je tak ľahko vymazateľná práve prostredníctvom investície do dlhopisov, myslí si expert.

Súvisiace články

Aktuálne správy