Klub 500 zásadne nesúhlasí s investičnou pomocou pre PRP Tomášovce

Klub 500, združenie slovenských vlastníkov a spoluvlastníkov spoločností zamestnávajúcich viac ako 500 zamestnancov, zásadne nesúhlasí s poskytnutím investičnej pomoci pre spoločnosť PRP Tomášovce. Vyplýva to z vyhodnotenia medzirezortného pripomienkového konania k návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR na poskytnutie pomoci.
„Klub 500 považuje zverejnený investičný zámer za typ projektu, ktorý je nevhodný pre poskytnutie štátnej pomoci. Je však typom projektu vhodným uchádzať sa o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v rámci európskych štrukturálnych a investičných fondov v rámci férovej súťaže projektov,“ zdôvodnilo združenie v zásadnej pripomienke.
Sektor spracovania dreva je z pohľadu Klubu 500 sektorom s mimoriadne silnou konkurenciou a poskytnutie investičnej pomoci v predmete činnosti PRP by tento sektor konkurenčne veľmi vážne poškodilo.
„Klub 500 má za to, že investičná pomoc by mala smerovať do strategických odvetví a do výroby, ktorá je jedinečná a s vysokou pridanou hodnotou, čo výroba žiadateľa, teda stavebné rezivo a rezivo na mieru, nespĺňa. Klub taktiež poukazuje na to, že priemerný počet zamestnancov žiadateľa za rok 2012 bol 105 a ku dňu 21. decembra 2012 dokonca 107. Z toho sa dá polemizovať o charaktere týchto pracovných miest ako o miestach novovytvorených,“ doplnilo v zásadnej pripomienke podnikateľské združenie.
Z návrhu rezortu hospodárstva vyplýva, že PRP, s. r. o., Tomášovce žiada o poskytnutie investičnej pomoci vo výške 1,51 milióna eur. Cieľom investičného zámeru firmy je rozšírenie závodu na výrobu stavebného reziva nákupom moderných technológií a vytvorením nových pracovných miest v lokalite Tomášovce v okrese Lučenec. „Realizácia investičného zámeru s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 4,24 milióna eur sa má realizovať v rokoch 2015 a 2016. V priamej súvislosti so zámerom sa do konca tohto roka vytvorí 50 nových pracovných miest,“ spresnilo MH SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy