Licencované nebankovky: Na poskytovanie úverov získalo povolenie zatiaľ 20 spoločností

, TASR Foto:thinkstock

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár požiadal guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha o zaslanie aktuálneho zoznamu licencovaných nebankových subjektov. Dôvodom sú množiace sa informácie, že niektoré nebankové subjekty vykonávajú činnosť bez udelenia povolenia.


"Národnej banke Slovenska bol doručený list Generálneho prokurátora SR, ktorý bude vybavený v súlade s postupmi stanovenými v rámci poskytovania súčinnosti medzi príslušnými orgánmi," priblížila hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Zároveň uviedla, že ak národná banka pri výkone dohľadu zistí skutočnosti, ktoré nasvedčujú tomu, že bol spáchaný trestný čin, bezodkladne to oznámi príslušnému orgánu činnému v trestnom konaní.

"Zoznam subjektov s právoplatným povolením na poskytovanie spotrebiteľských úverov je zverejnený na internetovej stránke NBS a priebežne sa aktualizuje. Konania o udelení povolenia sú súčasťou výkonu dohľadu, ktorý je neverejný," dodala Solčányiová.

V zozname subjektov, ktorým národná banka udelila licenciu, sa v súčasnosti nachádza 20 spoločností, medzi ktorými sú napríklad Cetelem Slovensko, Cofidis, Consumer Finance Holding, spoločnosť Pohotovosť, Provident Financial, ako aj viaceré lízingové spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy