Pokles cien sa v septembri prehĺbil

V deviatom mesiaci tohto roka boli spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne nižšie o 0,5 %. Najvýraznejším faktorom zlacňovania zostáva doprava.

Správa „CENY: Pokles cien sa v septembri prehĺbil“ rozšírená o komentáre analytikov v posledných dvoch odsekoch

BRATISLAVA 13. októbra (SITA) – Pokles spotrebiteľských cien sa v septembri prehĺbil. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž podľa národnej metodiky boli ceny medziročne nižšie o 0,5 %, kým v predchádzajúcich dvoch mesiacoch ceny klesali zhodne o 0,2 %. Priemerný medziročný pokles cien za deväť mesiacov tohto roka tak dosiahol 0,3 %. Naďalej tak platí, že naposledy v medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny na Slovensku rástli ešte koncom roka 2013. Medzimesačne sa v septembri oproti augustu spotrebiteľské ceny znížili o 0,3 %.

Na medziročnej báze naďalej klesajú najmä ceny v doprave, ktoré boli v septembri nižšie o 7,3 %. Ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá klesli o 1,7 % a ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,2 %. Na druhej strane vzrástli ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu a za hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 1,8 %, za vzdelávanie o 1,4 %, za alkoholické nápoje a tabak a rekreáciu a kultúru a taktiež za rozličné tovary a služby zhodne o 1 %. Vyššie boli aj ceny za zdravie o 0,9 %, odevy a obuv o 0,5 % a potraviny a nealkoholické nápoje o 0,3 %.

Za medzimesačným poklesom spotrebiteľských cien podľa národnej metodiky bol najmä pokles cien v doprave o 1,3 %. Oproti augustu však zlacnelo aj bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 0,8 % a alkoholické nápoje a tabak o 0,1 %. Naopak vzrástli ceny za vzdelávanie o 0,8 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,3 %, odevy a obuv o 0,2 % a tiež za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,1 %. Na úrovni predchádzajúceho mesiaca zostali ceny za potraviny a nealkoholické nápoje, zdravie, poštové a telekomunikačné služby a nezmenili sa ani ceny za rekreáciu a kultúru a rozličné tovary a služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v septembri dosiahla nulovú úroveň, kým v auguste bola na úrovni 0,1 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v septembri na medziročnej báze úroveň záporných 0,1 %, oproti 0,2-percentnému rastu v auguste. V medzimesačnom porovnaní jadrová inflácia v septembri bola na zápornej úrovni 0,2 %, pričom čistá inflácia bola podobne v mínuse 0,3 %.

Najvýraznejším impulzom pre prehĺbenie medziročného poklesu cenovej hladiny bol podľa analytikov menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS) pokles cien plynu pre domácnosti, keďže regulované ceny plynu klesli o 3,8 %. Výrazný prepad cien ropy v auguste sa zase premietol do očakávaného poklesu cien pohonných látok s jednomesačným oneskorením. „Očakávame, že ceny benzínu by sa mohli priblížiť k úrovni 1,22 eur za liter a následne začať postupne rásť,“ predikujú analytici centrálnej banky.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka naďalej platí, že neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň a tento stav by mal pretrvávať aj počas zvyšku roka. Aj napriek tomu by sa však inflácia mohla koncom roka, pravdepodobne až v decembri, vrátiť do kladných hodnôt, takmer výlučne však iba vďaka štatistickému efektu nižšej minuloročnej porovnávacej bázy. „Zásadnejšie zrýchlenie rastu cien neočakávame ani v budúcom roku, kedy by sa inflácia podľa našich prepočtov mala počas väčšiny roka pohybovať na úrovniach okolo 1 %,“ dodal Koršňák.

Súvisiace články

Aktuálne správy