Bez predvianočného zhonu: Na darčeky z eshopov je najvyšší čas

, EZ Foto: thinkstock

Vianoce sa nekompromisne blížia. Čoraz častejšie už riešime nákupy vianočných darčekov cez internetové obchody. Popularitu pritom získavajú aj obchody zahraničné. Kým pred pár rokmi ešte viedli americké e-shopy, dnes si skôr nechávame posielať tovar z Číny. S tým sa ale spája niekoľko potenciálnych rizík.

V každom prípade Vianoce sú extrémnou záťažou pre všetkých obchodníkov, nákupy zo zahraničných  obchodov by ste mali zvládnuť v dostatočnom predstihu. Ak uvažujete o tom, že si objednáte darčeky z Ázie, mali by ste sa poponáhľať. Ak predajca nemá svoj sklad niekde v Európe, tovar sa môže na Slovensko plaviuť aj mesiac a s blížiacimi sa vianočnými sviatkami sa to ešte predĺži.

Samostatnou kapitolou je potom clo a daň z pridanej hodnoty. Tomu sa vyhnete, ak si tovar necháte poslať z iného členského štátu Európskej únie. Clo sa v takom prípade neplatí a DPH je už započítaná v cene tovaru. Pokiaľ ale objednávate z amerických či čínskych eshopov, clu a DPH sa väčšinou nevyhnete. DPH musíte zaplatiť, ak hodnota objednaného tovaru presiahne čiastku 22 eur, ak by ste objednali tovar za viac ako 150 eur, budete okrem DPH platiť aj clo. Pri alkohole, tabaku či parfumov počítajte s tým, že DPH a clo zaplatíte vždy. Colné konanie môžete vybaviť aj osobne. K tomu budete potrebovať kópiu faktúry, aby ste mohli doložiť, koľko ste za tovar zaplatili. Colný úrad môže požadovať aj výpis z účtu. Platiť budete aj keď vám nakoniec DPH a clo nebudú vymerané. Colníci totiž môžu mať pocit, že udávaná cena nezodpovedá obsahu balíka. Colný úrad zásielku zadrží, aby zistil skutočnú hodnotu a prepravca ho uloží do svojho skladu. A toto uoženie býva spoplatnené.

Takzvané podhodnotenie je veľmi časté. Ázijskí predajcovia poznajú veľmi dobre naše predpisy a často chcú svojich zákazníkov potešiť tým, že tovar označia ako darček a uvedú nižšiu hodnotu. Pre darčeky posielané medzi dvoma súkromnými osobami totiž platí, že aby boli oslobodení od DPH a cla, musí mať tovar hodnotu nižšiu ako 45 euro. Pošta v prítomnosti colníkov ale balíky röntgenuje, takže ak vám predajca napíše, že vám posiela tričká a vnútri bude tablet, colníci na to zrejme prídu a clo a DPH vám vymerajú.

Colníci môžu balíček aj skonfiškovať. Dovážať sa nesmú liečivá či výrobky podliehajúce dohovoru CITES (o ochrane rastlín a živočíchov). O svoj darček môžete prísť aj keď si objednáte falzifikát. Avšak prevádzkovatelia najväčších ázijských eshopov vydávajú ročne na ochranu zákazníkov a boj s falzifikátmi milióny dolárov, falzifikáty im totiž kazia povesť.

Súvisiace články

Aktuálne správy