OPEC očakáva vyšší dopyt po svojej rope v roku 2016

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu predpokladá, že dopyt po jej rope dosiahne v budúcom roku výšku 30,82 mil. barelov denne. V porovnaní s predchádzajúcou prognózou ide o nárast o 510 tis. barelov denne.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) očakáva v roku 2016 výrazne vyšší dopyt po jej rope, ako sa pôvodne očakávalo. Dôvodom je stratégia, podľa ktorej OPEC necháva klesnúť ceny ropy. To by malo nepriaznivo zasiahnuť amerických producentov bridlicovej ropy a ďalších konkurentov. Tým by mal poklesnúť globálny prebytok na trhu s ropou. OPEC predpokladá, že dopyt po jeho rope dosiahne v budúcom roku výšku 30,82 mil. barelov denne. V porovnaní s predchádzajúcou prognózou ide o nárast o 510 tis. barelov denne.

Ak sa táto prognóza potvrdí, bude to náznak, že stratégia nízkych cien ropy funguje. OPEC v minulom roku odmietol podporiť rast cien ropy a namiesto toho zvýšil produkciu v snahe chrániť svoj trhový podiel. Konkurenční výrobcovia totiž produkujú ropu s vyššími nákladmi. V súčasnosti sa ropa obchoduje na úrovni pod hranicou 53 USD za barel. V porovnaní s júnom 2014 sú tieto ceny polovičné. Ponuka ropy producentov, ktorých OPEC nezdružuje, by mala v roku 2016 klesnúť o 130 tis. barelov denne.

(1 EUR = 1,1373 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy