EK varuje Španielsko pred rozpočtovým deficitom

Európska komisia varuje, že so španielskym rozpočtom na rok 2016 je spojené riziko porušenia pravidiel EÚ. Navyše neberie do úvahy citlivosť krajiny na vývoj na rozvíjajúcich sa trhoch, kde spomaľuje miera rastu.

So španielskym rozpočtom na rok 2016 je spojené riziko, že poruší rozpočtové pravidlá EÚ. Navyše neberie do úvahy citlivosť krajiny na vývoj na rozvíjajúcich sa trhoch, kde spomaľuje miera rastu. V pondelok to vo svojej správe uviedla Európska komisia (EK). Španielsko sa dostalo z recesie a v súčasnosti patrí k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám v eurozóne.

EK predpokladá, že španielska ekonomika v roku 2015 posilní o 3,1 % a o 2,7 % v budúcom roku. Španielska vláda počíta s rastom na úrovni 3,3 % v tomto roku a s rastom vo výške 3 % v roku 2016. EK predpokladá, že v roku 2015 Španielsko zaznamená rozpočtový deficit vo výške 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a nie požadovaných 4,2 % HDP. V roku 2016 by podľa EK mal rozpočtový deficit krajiny byť vo výške 3,5 % HDP, pričom dohodnutý cieľ je vo výške 2,8 % HDP.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos v pondelok odmietol, že rozpočtové plány na rok 2016 by potrebovali výraznejšie zmeny. Zdôraznil, že ekonomika smeruje k splneniu cieľov na rok 2015 a to ju dostane do dobrej pozície smerom k zníženiu deficitu pod 3 % HDP v roku 2016. Podľa pravidiel EÚ nesmie rozpočtový deficit krajín presiahnuť 3 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy