Dlhopisové trhy by mohli pomôcť zmierniť sýrsku utečeneckú krízu

, the quartz Foto: SITA

Jedným z najväčších problémov, s ktorým sa musí vysporiadať všetko to úsilie pomôcť miliónom utečencom opúšťajúcich Sýriu, je nedostatok finančných prostriedkov. V septembri musel Svetový potravinový program (WFP) vypustiť tretinu sýrskych utečencov zo svojho potravinového programu, len zo samotného Jordánska o túto pomoc prišlo viac ako 300 000 ľudí.

"Od začiatku to bolo z ruky do úst," vysvetľuje Abeer Etefová, regionálna hovorkyňa WFP na Blízkom východe pre Guardian. "Je to nervy drásajúce tak pre utečencov ako aj pre obsluhujúci personál."

Eteová tvrdí, že agentúra by potrebovala 236 miliónov amerických dolárov, aby jej program potravinových kupónov naplnil cieľ. Bude to nepravdepodobné, hlavne ak niektorí z hlavných darcov program opustili.

Jeden zo spôsob, ako sa s financiami popasovať, by mohol spočívať v dlhopisových trhoch. Ako napísal denník Financial Times, desiatky miliárd potenciálnej ekonomickej pomoci v regióne spočíva vo vydaní dlhopisov, tento plán predstavili OSN, Svetová banka a Islamská rozvojová banka.

Svetová banka vydá špeciálne dlhopisy, ktoré zaručia krajinám okrem grantov aj ďalšiu pomoc pri zmiernení finančnej záťaže. Napríklad Jordánsko a Libanon nemôžu požiadať o úver bežnou cestou kvôli nedostatočným stredným príjmom a ekonomickým statusom. Cieľom je financovať výstavbu nemocníc, dočasné bývania a školy, aby sa krajina dokázala vyrovnať s veľkým počtom prisťahovalcov.

Niektoré z týchto dlhopisov budú islamské dlhopisy, alebo "sukuk," tie majú primäť investorov, aby sa zamerali práve na tento región, informuje Reuters.

Aj ostatné globálne finančné inštitúcie pripravujú podobné plány. Napríklad Európska investičná banka má v úmysle zvýšiť svoje úverové aktivity do krajín Stredného východu a Európy, ktoré sú obzvlášť postihnuté krízou. "Nestabilita na Blízkom východe a v severnej Afrike má vplyv na celý svet, je to nielen prostredníctvom utečencov, ale aj terorizmom a výkyvmi cien ropy," hovorí Hafez Ghanem, viceprezident Svetovej banky "Celé medzinárodné spoločenstvo má záujem pomôcť  krajinám, získať stabilitu a vrátiť sa na cestu rozvoja a rastu."

Súvisiace články

Aktuálne správy