Zatkli bývalého šéfa banky, ktorej záchrana stála 30 miliárd eur

, ČTK Foto: SITA;YT/conoranthonymccabe

Štyridsaťosemročný David Drumm býval svojho času jedným z najmocnejších a najbohatších bankárov v Írsku. V septembri 2008, teda v čase, keď vrcholila finančná kríza, ale vyšli najavo transakcie, ktoré prispeli k tomu, že sa v základoch otriasol celý bankový systém Írska.

Bývalý riaditeľ írskeho finančného ústavu Anglo Irish Bank (AIB) David Drumm bol zadržaný zadržaný v sobotu v štáte Massachusetts, uviedla tamojšia prokuratúra. Jej hovorkyňa Christina Sterlingová povedala, že Drumm zostane vo väzbe do utorka, kedy v Bostone predstúpi pred federálny súd. Drumm do USA utiekol začiatkom roka 2009, keď sa o neho začali zaujímať írske úrady.

Írska televízia RTE tento rok v januári informovala, že Írsko odoslalo do USA žiadosť o Drummovo vydanie. Írske úrady vraj majú pripravený spis, v ktorom Drumma vinia zo spáchania až 30 trestných činov a ďalších deliktov.

Prokuratúra už postavila pred súd aj ďalších vysokých manažérov AIB, banková kríza je tam aj predmetom vyšetrovania zo strany parlamentu.

AIB patrila k najväčším bankám v Európe, kvôli kríze sa ale dostala do takých problémov, že v januári 2009 musela byť zoštátnená, inak by musela vyhlásiť bankrot. Drumm na funkciu riaditeľa rezignoval o mesiac skôr, teda v decembri 2008. O dva roky neskôr už vo svojom novom bydlisku v Bostone podal žiadosť o vyhlásenie osobného bankrotu. Svojmu bývalému zamestnávateľovi dlhuje viac ako 11 miliónov dolárov z pôžičiek, ktoré dostal.

Súd v Bostone však tento rok Drummovu žiadosť odmietol s tým, že nie je vierohodná a že Drumm klamal a konal podvodne, keď požadoval, aby bol v USA vyhlásený za platobne neschopného.

Na záchranu banky, ktorú Drumm viedol v rokoch 2005 až 2008, musela írska vláda z peňazí daňových poplatníkov vynaložiť asi 30 miliárd eur. Bola to skoro pätina ročného hrubého domáceho produktu Írska. Táto kauza je považovaná za hlavný zdroj bankovej krízy, do ktorej sa následne Írsko dostalo. Krajina sama potom musela požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc, ktorú dostala v roku 2010.

Tento rok v júli súd v Írsku poslal na 18 až 36 mesiacov do väzenia troch bývalých zamestnancov AIB. Od začiatku írskej finančnej krízy to boli prví bankári, ktorí boli v Írsku odsúdení na nepodmienečný trest väzenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy