V USA je vraj načase začať hovoriť o ďalšej recesii

Vraj nastal čas, aby sa začalo hovoriť o ďalšej recesii v Spojených štátoch. Informuje o tom spravodajská agentúra Bloomberg. Vcelku je prúd údajov o americkej ekonomike od roku 2009 veľmi pekný. V uvedenom roku sa totiž skončila ostatná recesia v krajine. Došlo k rastu pracovného trhu i akciových kurzov. V poslednom období sa však profesionáli z Wall Street počnúc Williamom Butlerom po Alberta Edwardsa zo Société Générale čoraz častejšie v diskusiách zmieňujú o „recesii“.
Skutočne, pribúda signálov, že tendencia vzostupu sa končí a začiatok recesie sa približuje. Nezabúdajme, že recesie sa nezačínajú v zlých časoch, začínajú sa, keď je ešte všade prosperita.
Prieskum Bloombergu o možnosti recesie prvýkrát vzrástol po 14 mesiacoch v piatok (9. 10.). Ekonómovia odpovedali, či očakávajú vznik recesie v nasledujúcich 12 mesiacoch. Priemer kladných odpovedí dosiahol 15 %.
„V Spojených štátoch máme tendenciu skĺznuť do recesie približne každých sedem rokov. Je zreteľná v období po 2. svetovej vojne,“ povedal šéf Carlyle Group David Rubenstein. Bloombergu dodal: „Preto ju v tejto situácii môžeme očakávať v nasledujúcom roku, o dva alebo tri roky.“
Agentúra preskúmala niektoré varovné signály, ktoré znepokojujú ľudí a vyvolávajú obavy z recesie.
Oba hlavné celoštátne výrobné indikátory zverejnené 1. októbra prišli so slabšími výsledkami. Index nákupných manažérov dosiahol druhú najnižšiu úroveň od októbra 2013 a úroveň indexu manažmentu dodávok mala hodnotu 50,2 bodu. Jeho úroveň bola najnižšia od mája 2013.
Nadchádzajúce ťažkosti signalizuje výrobný sektor, ktorý v posledných mesiacoch prišiel o dynamiku rastu. Strata súvisí s posilňujúcim dolárom, poklesom dopytu na globálnom trhu, oslabením investícií do výroby a s nervozitou na finančnom trhu.
Chicagský výrobný index PMI už signalizuje pokles výroby na Stredozápade USA. Regionálne výrobné indikátory klesli v septembri na 48,7 bodu a pod hranicou 50 bodov zostali tento rok už piaty mesiac. Pritom sa ekonomická situácia za dobrú považuje vtedy, ak je index nad 50 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy