Historicky prvé stretnutie vedenia Lesov SR a ČR bolo aj o eurofondoch

Cezhraničná spolupráca pri čerpaní eurofondov, koordinácia postojov k certifikácii lesov schémami FSC a PEFC, ale aj výmena skúseností z vymáhania náhrad škôd spôsobených emisiami boli nosnými témami spoločného rokovania vedení podnikov Lesy České republiky a Lesy Slovenskej republiky. Išlo o historicky prvé stretnutie, kde sa stretli kompletné vedenia oboch štátnych podnikov, ktoré sa uskutočnilo 7. a 8. októbra v Topoľčiankach. TASR o tom dnes informoval hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.
Podľa jeho slov stretnutie prinieslo veľa podnetov, pri ktorých by českí a slovenskí štátni lesníci mohli úspešne spolupracovať.
„Výsledkom rokovania je napríklad podpora spoločných projektov pri čerpaní eurofondov. Záujmom obidvoch firiem je aj otvorenie diskusie o potrebe certifikácie lesov schémami PEFC a FSC v stredoeurópskom priestore vzhľadom na platné národné legislatívy,“ konštatoval Rezek.
„Máme veľa spoločných problémov, či už ide o presadzovanie princípov trvalej udržateľnosti obhospodarovania lesa, podkôrnikové kalamity alebo snahy extrémnych environmentalistov o vyhlasovanie ďalších a ďalších chránených území,“ zdôraznil generálny riaditeľ podniku Lesy SR Peter Morong.
Ako Rezek dodal, v súčasnosti obe spoločnosti dokončujú projekt na zlepšenie podmienok života zveri v Strážovských vrchoch a Bielych Karpatoch. Vedenia podnikov Lesy ČR a SR diskutovali aj o problémoch pri verejnom obstarávaní či poľovníctve.

Súvisiace články

Aktuálne správy