Bankové združenie považuje obavy z nadchádzajúcej krízy za prehnané

Prezident bankového združenia a šéf Deutsche Bank Jürgen Fitschen varoval pred prehnanými obavami z hospodárskej situácie v reformných krajinách, najmä v Číne a v Brazílii.

"Obava z pádu svetového hospodárstva do novej krízy je prehnaná," povedal pri príležitosti zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) v Lime. Informovala o tom agentúra DPA.
"Ochladenie konjunkturálnej klímy v reformných krajinách je sčasti normálna korektúra predchádzajúceho prehriatia," povedal Fitschen. Navyše niektoré štáty zápasia s vlastnými štrukturálnymi problémami a podľa Fitschena budú aj naďalej rásť, i keď pomalším tempom.

Časť tohto nepriaznivého vývoja môžu zachytiť priemyselné štáty. USA vykazujú solídny rast a konjunkturálne sa zotavuje aj eurozóna. Fitschen nezdieľa obavy, že prípadné zvýšenie amerických úrokových sadzieb povedie k náhlemu pohybu kapitálu, a tým zhorší ekonomickú situáciu reformných štátov. Zmena úrokov podľa neho nepredstavuje hrozbu: "Podčiarkne iba to, že americké hospodárstvo je medzičasom tak silné, že aj finančná politika môže postupne vyjsť z krízového režimu."

Súvisiace články

Aktuálne správy