Rozpočet 1,4 milióna eur na start-upovú konferenciu sú vyhodené peniaze

Rozpočet 1,4 milióna eur na konferenciu na podporu start-upov TechMatch Slovakia 2015, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň od 12. do 16. októbra v Bratislave považuje SDKÚ-DS len za ‚vyhodené peniaze‘. Predseda strany Slovenská občianska koalícia (SKOK) Juraj Miškov oznámil dnes na tlačovej konferencii svoje rozhodnutie podať Úradu pre verejné obstarávanie podnet na vykonanie kontroly v Slovak Business Agency, ktorá podujatie organizuje, a vyzval ministra hospodárstva, aby odvolal jej generálneho riaditeľa Branislava Šafárika.
„Máme vážne pochybnosti, že verejné obstarávanie nebolo v poriadku. Podávam podnet, konkrétne v bode, ktorý sa týka zabezpečenia kľúčového prednášateľa, kde obstarávateľ vypísal konkrétne osoby, ktoré má dodávateľ v obstarávaní zaobstarať,“ povedal Miškov. Poukázal na základné povinností verejného obstarávateľa, medzi ktoré patrí uplatňovať princípy rovnakého zaobchádzania, princíp nediskriminácie uchádzačov, princíp transparentnosti a princíp hospodárnosti a efektívnosti. Podujatie označil za konkrétny príklad, ako sa v štátnej správe plytvá verejnými prostriedkami.
SDKÚ-DS považuje náklady za premrštené, osobitne na zabezpečenie wi-fi či niektorých honorárov. Prínos tejto konferencie podľa predsedu Pavla Freša pre podporu začínajúcich inovátorov na Slovensku bude minimálny.
„Rozvoj inovácií a podpora start-upov je nevyhnutnosťou pre každú krajinu, ktorá nechce, aby jej ušiel vlak. Je preto nepochopiteľné, že mnohí najúspešnejší predstavitelia slovenských start-upov dostali pozvánku na podujatie za vyše 1,4 milióna eur len pár dní pred jeho konaním,“ uviedol Frešo. Podľa SDKÚ-DS je zarážajúce, že na konferencii bude priestor na prezentáciu len pre 60 start-upov. Navyše vystúpenia budú voľne prístupné na internete. Preto je veľmi otázny účinok konferencie, na ktorej sa nezúčastnia ani mnohí predstavitelia slovenskej start-upovej scény.

Súvisiace články

Aktuálne správy