Rusko chce utajiť informácie o majiteľoch nehnuteľností

, ČTK Foto: SITA

Údaje o vlastníkoch nehnuteľností majú byť podľa návrhu tajné, aby ich vraj nemohli zneužívať kriminálne živly. Prístup k dátam v katastri majú mať len polícia a súd.

Medzinárodná organizácia Transparency International varovala ruskú vládu pred chystaným uzavretím verejného prístupu k informáciám o vlastníkoch nehnuteľností. Návrh zákona, ktorý podľa ruských médií iniciovala tajná služba FSB, má prerokúvať ruský parlament a šanca na schválenie je údajne značná. Autori návrhu argumentujú ochranou osobných údajov.

Podľa Transparency International by zákon obmedzil možnosť verejnej kontroly štátnych úradníkov, medzi ktorými podľa ruskej tlače nie sú korupčné praktiky žiadnou výnimkou.

Návrh FSB prichádza v čase, keď sa v ruskej opozičnej tlači objavujú správy o prepychových vilách ministerských činiteľov žijúcich v luxuse, zatiaľ čo zvyšok národa bojuje s následkami vážnej finančnej krízy. V týchto súvislostiach sa v médiách pretriasa najmä majetok prezidentského hovorcu Dmitrija Peskova, bývalého šéfa štátnych železníc Vladimira Jakunina alebo tajomníka vplyvnej Bezpečnostnej rady Nikolaja Patrušev.

Alexej Anatolievič Navaľnyj
Vodca ruskej opozície Alexej Anatolievič Navaľnyj navrhovaný zákon považuje za priamy útok na činnosť svojej Nadácie pre boj s korupciou. "Skorumpovaní úradníci nám nemôžu zabrániť, aby sme fotografovali ich paláce, ale môžu nám znemožniť, aby sme preskúmali priamu súvislosť medzi ministerskými vlastníkmi a danou nehnuteľnosťou," povedal Navaľnyj. "Všetky ruské mocenské štruktúry sa spoločne snažia utajiť pravdivé informácie o svojich domoch a jachtách," dodal opozičný predák.

Súvisiace články

Aktuálne správy