Britské stavebníctvo v auguste oslabilo

Augustová stavebná výroba vo Veľkej Británii sa medzimesačne zmenšila o 4,3 %.

Britská stavebná produkcia v auguste oslabila, a to najvýraznejšie od záveru roka 2012. Považuje sa to za ďalší znak spomalenia celkového ekonomického rastu v treťom kvartáli. Britský štatistický úrad ONS v piatok informoval, že stavebná výroba sa medzimesačne zmenšila o 4,3 %, čo bol najväčší pokles od decembra 2012. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, pritom v priemere predpokladali, že stavebníctvo krajiny v auguste o 1 % posilní.

Počas júna až augusta sa stavebná produkcia vo Veľkej Británii zmenšila o 0,8 %. Bytová výstavba v krajine sa medzimesačne znížila o 3 %. Dá sa však predpokladať, že situácia v odvetví sa zlepší. Z prieskumu, ktorého výsledky zverejnili minulý týždeň, vyplýva, že rast aktivity v stavebníctve bol v septembri najrýchlejší za šesť mesiacov. Rast aktivity podporilo oživenie projektov bytovej výstavby, ktoré sa pozastavili v skoršej časti tohto roka.

Britskej ekonomike sa počas uplynulých dvoch rokov väčšinou darilo lepšie ako hospodárstvam mnohých iných vyspelých krajín. Všeobecne sa však očakáva, že za uplynulé mesiace Británia vykáže spomalenie ekonomického rastu. Stavebníctvo tvorí približne 6 % britského hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy