Schäuble chce monitorovací systém zavádzania daňových zmien

Týmto spôsobom chce zabezpečiť úplné zapracovanie navrhovaného systému, ktorý má zmeniť spôsob, akým sa zdaňujú veľké spoločnosti

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble navrhne vytvorenie monitorovacieho mechanizmu, ktorý má zabezpečiť úplné zapracovanie zmien v zdaňovaní medzinárodných firiem. Tieto zmeny pripravuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V pondelok OECD zverejnila návrhy, ktoré majú nahradiť zastarané pravidlá zdaňovania, ktoré umožnili veľkým firmám, že v mnohých jurisdikciách mali možnosť neplatiť takmer žiadne dane. Spoločnosti pritom hovoria, že postupujú v zmysle platných pravidiel.

 

OECD návrhy vytvorila na základe žiadosti od zoskupenia G20. "Vyzvem na dohodu na monitorovacom systéme, takže to čo sa dohodne, sa aj zavedie. V opačnom prípade je to iba papier,“ povedal Schäuble v Lime pred zasadnutím krajín G20. Konzervatívny odhad OECD hovorí, že spoločnosti ročne presúvajú do daňových rajov od 100 do 240 mld. USD. Z pohľadu daňových príjmov to znamená stratu desiatok miliárd dolárov.

(1 EUR = 1,1254 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy