Britská vláda predala ďalšie akcie Lloyds Bank

Spojenému kráľovstvu sa vrátilo už 15,5 mld. GBP, pričom na záchranu banky Lloyds vynaložilo 20,5 mld. GBP

Britská vláda znížila svoj podiel v banke Lloyds na menej ako 11 %, keď predala ďalšie percento svojich akcií. Uviedla to v piatok vláda Spojeného kráľovstva. UK Financial Investments, štátna inštitúcia spravujúca vládne podiely v bankách, ktoré prijali vládnu pomoc počas krízy, už získala z predaja akcií 15,5 mld. britských libier (GBP). Na záchranu banky Lloyds pritom štát vynaložil 20,5 mld. GBP, za čo britská vláda dostala 43-percentný podiel v inštitúcii. Ministerstvo financií začalo s predajom svojho podielu v septembri 2013.

Správa o znížení štátneho podielu v Lloyds prichádza v rovnakom týždni, ako informácia o zámere britského ministerstva financií predať na jar 2016 akcie banky drobným investorom za minimálne 2 mld. GBP. Transakcia je súčasťou plánu, v rámci ktorého chce štát úplne sprivatizovať banku.

Predaj akcií bude v Spojenom kráľovstve najväčšia privatizácia od roku 1980, keď vláda Margaret Thatcherovej predala akcie British Telecom v hodnote 3,9 mld. GBP a podiely v British Gas vo výške 5,6 mld. GBP.

(1 EUR = 0,73660 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy