Ch. Lagardeová nevylúčila možnosť vedenia fondu aj v ďalších 5 rokoch

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová dala najavo, že je pripravená viesť fond aj v ďalšom funkčnom období, no o tom, či bude stáť vo vedení inštitúcie ďalších päť rokov, rozhodnú podľa nej akcionári fondu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Funkčné obdobie Lagardeovej sa končí v polovici budúceho roka a doteraz sa diskusiám o tom, čo bude ďalej, vyhýbala. Najnovšie však na výročnom zasadnutí MMF v peruánskej Lime nevylúčila, že sa bude znovu uchádzať o zvolenie, pričom rozhodnutie oznámi do konca roka.
Christine Lagardeová nastúpila do vedenia MMF v júli 2011 po tom, ako predchádzajúci šéf fondu Dominique Strauss-Kahn predčasne zložil svoju funkciu. Dôvodom bolo vypuknutie škandálu, keď ho chyžná z newyorského hotela obvinila zo sexuálneho útoku.
Lagardeovej sa zatiaľ neobjavila žiadna konkurencia a bývalá francúzska ministerka financií, ktorá má v medzinárodnej komunite vysoký kredit, by podľa ekonómov nemala mať problémy so znovuzvolením. Podporu jej už vyjadril nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.
Na druhej strane sa objavili aj špekulácie, že by sa mohla vrátiť do Francúzska. Najmä rozvíjajúce sa ekonomiky sú nespokojné so súčasným modelom, v rámci ktorého najvyšší post v MMF zastáva Európan. Podľa niektorých predstaviteľov z týchto krajín, ktorých ekonomický vplyv vo svete rastie, by vedenie fondu mal už raz prevziať aj niekto z tejto skupiny štátov.

Súvisiace články

Aktuálne správy