Úrokové sadzby v Británii zostávajú na rekordnom minime

Úrokové sadzby v Británii zostávajú na historickom minime. Britskej centrálnej banke (Bank of England, BoE) totiž spôsobujú obavy neistoty v globálnej ekonomike. Informovala o tom agentúra AP.
Menový výbor BoE ponechal kľúčový úrok na rekordnom minime 0,5 %. Zápisnica zo zasadnutia menového výboru, ktoré sa konalo v utorok (6. 10.) a ktorá bola zverejnená zároveň s rozhodnutím, ukázala, že len jeden člen s deviatich, Ian McCafferty, hlasoval za zvýšenie sadzieb.
Tempo rastu spotrebiteľských cien sa nachádza na nule a centrálna banka nemá dôvod zvyšovať úroky, keďže jej inflačný cieľ je nastavený na 2 %. Podľa expertov BoE bude nasledovať americkú centrálnu banku (Fed) pri nastavovaní menovej politiky. Očakáva sa, že Fed zvýši úrokové sadzby ešte v decembri, aj keď sa stále častejšie špekuluje, že sprísnenie menovej politiky môže odložiť na začiatok budúceho roka. Hlavná ekonómka Capital Economics Vicky Redwoodová uviedla, že je stále nepravdepodobné, aby BoE zvýšila úrokové sadzby skôr než v 2. kvartáli 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy