Nových nezamestnaných je v USA najmenej od roku 1973

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich o štátnu podporu sa minulý týždeň zmenšil o 13 tis. na sezónne upravených 263 tisíc

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátne dávky, minulý týždeň klesol viac, ako sa očakávalo a dostal sa na takmer 42-ročné minimum. Považuje sa to za znak zlepšovania situácie na trhu práce napriek nedávnemu spomaleniu tvorby nových pracovných miest. Počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátnu podporu v týždni končiacom sa 3. októbra klesol o 13 tis. na sezónne upravených 263 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Minulotýždňový počet nových nezamestnaných bol najmenší od polovice júla, kedy sa dostal na najnižšiu úroveň od roku 1973. Zároveň už 31 týždňov po sebe počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti zostáva pod hranicou 300 tisíc, čo sa zvyčajne považuje za znak zlepšovania trhu práce. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že počet nových nezamestnaných sa minulý týždeň zníži miernejšie, a to na 274 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných sa zmenšil o 3 tis. na 267 500. Tento priemer sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, keďže zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami. Správa amerického rezortu práce ďalej ukázala, že počet tých, ktorí poberajú podporu dlhšie ako týždeň, v týždni končiacom sa 26. septembra stúpol o 9 tisíc na 2,2 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy