Na Slovensku rastie záujem o zdieľanú ekonomiku

Zdieľaná ekonomika, teda podnikanie postavené hlavne na prenájme majetku a služieb medzi bežnými ľuďmi, sa tlačí už aj na Slovensko. Dve tretiny Slovákov by sa o nej každopádne chceli dozvedieť viac. V súčasnosti je im z tohto nového biznisu najznámejší prenájom áut alebo ubytovania.

Zdieľanú ekonomiku ako pojem pozná takmer 30 % ľudí. Ak sa im priblížia jej základné princípy, je to už takmer polovica opýtaných. Väčšina z nich pritom nevylučuje, že niektorú zo služieb zdieľanej ekonomiky v budúcnosti aj využije. Pre spoločnosť Home Credit to na základe prieskumu zistila agentúra STEM/MARK.

Podľa analytika Home Credit Michala Kozuba má zdieľaná ekonomika veľkú budúcnosť: "Zdieľaná ekonomika rastie. Zatiaľ nejde o masovú zmenu, ktorá by prišla z jasného neba. Ale za pár rokov zásadne zmení ekonomiku aj to, ako firmy a vo výsledku i spotrebitelia fungujú. Za 20 či 30 rokov môže slovenská ekonomika vyzerať úplne inak."

Medzi najznámejšie služby zaradili tie, ktoré súvisia s autom. Predovšetkým ide o spoločnú jazdu. Či je to cesta do práce, alebo aj na dlhšiu vzdialenosť. "Napríklad zoberiete spolujazdcov, ktorí vám zaplatia časť nákladov na benzín. Mnohí takúto službu využívajú a pritom ani netušia, že ide v podstate o zdieľanú ekonomiku. O možnosti spolujazdy pritom počulo takmer 70 % opýtaných. Oni nemusia riešiť autobusy, vlaky, ani naviazanosť spojov. Vy, naopak, ušetríte na nákladoch na prevádzku auta. Podobne môže ísť o využívanie vlastného auta ako taxíka," uviedol Kozub. Takúto službu hodlá podľa prieskumu v najbližšom roku využiť viac ako 40 % opýtaných. Napríklad celosvetovo známa služba Uber sa už rozbieha i v Bratislave. Medzi ľuďmi sú ale čoraz rozšírenejšie aj služby súvisiace s prenájmom vlastného bytu, domu či chalupy, alebo prenájmu strojov, náradia a spotrebičov.

Zdieľaná ekonomika funguje aj vo svete financií. Na jednej strane sú ľudia, ktorí si chcú požičať peniaze, na druhej strane sú zase tí, ktorí chcú požičiavať. V tomto systéme banka vôbec nefiguruje a požičiava sa priamo medzi ľuďmi pomocou webovej aplikácie. Firma je tu len ako sprostredkovateľ, ktorý zaručuje anonymitu oboch strán. Hoci sa táto služba zvaná P2P na Slovensku len udomácňuje, podľa prieskumu by ju rado využilo až 16 % respondentov. Ešte o niečo viac (18 %) je tých, ktorí sa nebránia využívať virtuálne meny. Možno však nimi platiť len online, čoho príkladom je Bitcoin.

Z prieskumu vyplynulo, že o služby zdieľanej ekonomiky bude na Slovensku v blízkej budúcnosti čoraz väčší záujem. Takmer dve tretiny opýtaných by sa totiž o zdieľanej ekonomike chceli dozvedieť viac. Zaujíma ich pritom predovšetkým jednak ako možnosť ušetriť peniaze a taktiež ako alternatíva k štandardnému spôsobu využívania určitých služieb. Láka ich ale aj príležitosť takto využívať veci či služby ekologickejšie alebo byť súčasťou želanej komunity. Traja z desiatich respondentov o využití nejakej služby zdieľanej ekonomiky v budúcnosti uvažujú a ďalší šiesti to nevylučujú.

TASR informovala spoločnosť Home Credit Slovakia, a. s.

Súvisiace články

Aktuálne správy