Europarlament odobril prísnejšie limity pre škodliviny zo stredne veľkých kotlov

Európsky parlament (EP) v stredu (7.10.) schválil navrhované limity platné pre celú EÚ na emisie oxidu siričitého a oxidov dusíka zo stredne veľkých spaľovacích zariadení, akými sú generátory elektrickej energie alebo obytné či priemyselné vykurovacie systémy.
Spravodajca predkladaného návrhu, poľský poslanec Andrzej Grzyb, pripomenul, že ide o návrh, ktorý vypĺňa legislatívnu medzeru medzi smernicou o ekodizajne, ktorá stanovuje normy pre spaľovacie zariadenia (s tepelným príkonom) pod 1 MW, a smernicou o priemyselných emisiách, ktorá sa týka zariadení (s tepelným príkonom) nad 50 MW.
„Emisné limity boli stanovené so zámerom postupne zlepšovať kvalitu ovzdušia, avšak s riadnymi zárukami týkajúcimi sa prevádzky existujúcich, najmä malých zariadení pod 5 megawattov,“ uviedol Grzyb.
Dohodu, ku ktorej dospeli vyjednávači EP a Rady EÚ, poslanci schválili pomerom hlasov 623 „za“ ku 70 „proti“. Dvanásti sa zdržali sa hlasovania.
Limity emisií sa na nové stredne veľké kotly budú vzťahovať po troch rokoch od vstupu smernice do platnosti. Slovenský europoslanec József Nagy (Most-Híd) pre TASR uviedol, že termíny vzťahujúce sa na zavedenie tejto legislatívy sú roky 2025, respektíve 2030 – v závislosti od veľkosti spaľovacích zariadení.
Zariadenia s tepelným príkonom väčším ako 5 MW budú musieť spĺňať navrhnuté emisné limity pre oxid siričitý (SO2) a oxidy dusíka (NOx) a prachu od roku 2025. Pre najmenšie zariadenia, s tepelným príkonom medzi 1 MW a 5 MW, ktoré prevádzkujú malé a stredné podniky, budú nové limity záväzné od roku 2030.
Navrhovaná smernica nebráni členských štátom uplatniť prísnejšie opatrenia na obmedzenie emisií zo stredne veľkých kotlov.
Poslanec Nagy v súvislosti s touto smernicou upozornil, že sa týka okolo 600.000 domácností na Slovensku, a ocenil skutočnosť, že je zameraná nielen na ochranu ľudského zdravia, ale aj na ochranu životného prostredia.
„Ide o dym, ale sú to aj rôzne plyny, napríklad oxid siričitý, oxidy dusíka alebo rôzne jemné popolčeky, s ktorými máme veľký problém, ktoré spôsobujú rakovinu alebo napríklad spôsobujú kyslé dažde. To znamená, je to ohrozením aj pre prírodu, nielen pre zdravie občanov,“ skonštatoval Nagy.
Nové emisné limity musí po Európskom parlamente formálne potvrdiť aj Rada ministrov členských krajín EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy