EP prijal správu o rovnejšom odmeňovaní mužov a žien

Slovenská poslankyňa Anna Záborská (KDH) dnes v mene Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM) predložila na hlasovanie v pléne Európskeho parlamentu (EP) správu požadujúcu od Európskej komisie (EK), aby pripravila legislatívny návrh na zavedenie účinnejších prostriedkov dohľadu nad vykonávaním a presadzovaním smernice o rovnosti žien a mužov na pracovnom trhu.
Nelegislatívne uznesenie bolo prijaté počtom 344 hlasov, 156 poslancov hlasovalo proti a 68 sa zdržalo.
V texte predloženom slovenskou europoslankyňou sa konštatuje, že napriek existujúcej právnej úprave na úrovni EÚ aj v členských štátoch rozdiely v odmeňovaní žien a mužov pretrvávajú. Podľa jej slov za štyri roky poklesol rozdiel v odmeňovaní medzi mužmi a ženami o necelé percento (0,8 %) a je to stále takmer 16 % v priemere v EÚ. Na Slovensku dosiahol asi 18 %, ale napríklad v Nemecku až 22 %.
V ňou pripravenej správe sa konštatuje, že smernica z roku 2006 – aj to nie celá, ale len niektoré jej časti – sa doteraz aplikovali len v 12 z 28 členských štátov, priblížila pre TASR Záborská.
„Ak sa chceme posunúť dopredu, musíme navrhnúť konkrétne opatrenia,“ zdôraznila. Podľa nej tieto opatrenia spočívajú v tom, aby existovala jednotná definícia určitého povolania, s riadnymi kritériami. Povolanie nebude môcť byť zamenené s iným povolaním a na to bude fixovaná aj konkrétna odmena. Je napríklad známe, že pri práci s rovnakým obsahom je žena hodnotená ako sekretárka a muž ako poradca.
V rámci svojej správy Záborská tiež žiadala transparentnosť v odmeňovaní a navrhla dokonca nezávislé audity. Veľmi diskutovanou témou podľa nej boli sankcie. Lebo, ako sa hovorí, keď nie je trest, tak podniky a zamestnávatelia nezlepšia svoj prístup.
„Viem, že je to citlivá téma a je to záležitosť členských štátov, ako si tie veci dohodnú. Jediná sankcia, ktorá v mojej správe je, že ak sa dokáže nejakému podniku, že diskriminoval v odmeňovaní, tak sa nebude môcť uchádzať o fondy z Európskej únie,“ upozornila Záborská.
Ďalšia slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) upozornila, že frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), do ktorej patrí aj ona, sa rozhodla túto správu nepodporiť. Poslanci za ECR hlasovali väčšinou proti alebo sa zdržali preto, lebo hoci rozdiely v odmeňovaní medzi mužmi a ženami predstavujú veľmi dôležitú tému, táto rovnosť sa nedá dosiahnuť zavádzaním kvót pre ženy.
„Je tam niekoľko ustanovení, ktoré prešli cez pozmeňujúce návrhy, ktoré túto správu ideologizujú. A spomínajú sa tam nástroje, ktoré pre nás nie sú najšťastnejšie,“ povedala Žitňanská. Dodala, že správa síce obsahuje množstvo dobrých opatrení a návrhov, ale je príliš zideologizovaná.

Súvisiace články

Aktuálne správy