Obytné nehnuteľnosti v SR zdraželi viac, ako bol priemer EÚ

Ceny bytov a rodinných domov v rámci celej Európskej únie v druhom kvartáli medziročne zdraželi o 2,3 %, na Slovensku stúpli o 5,6 %

Ceny obytných nehnuteľností, čiže bytov a rodinných domov, v eurozóne v druhom kvartáli tohto roka medziročne stúpli o 1,1 % a v rámci celej Európskej únie sa zvýšili o 2,3 %. Medzikvartálne sa ceny obytných nehnuteľností v druhom štvrťroku v eurozóne zvýšili o 1,2 % a v rámci celej EÚ o 1,3 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bol počas apríla až júna tohto roka medzikvartálny aj medziročný rast cien obytných nehnuteľností výraznejší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú Európsku úniu. V porovnaní s rovnakým štvrťrokom vlaňajška boli totiž ceny v druhom kvartáli vyššie o 5,6 %. Oproti obdobiu januára až marca ceny slovenských obytných nehnuteľností v druhom kvartáli posilnili o 1,9 %.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, byty a rodinné domy v druhom kvartáli medziročne najviac zdraželi vo Švédsku (13 %), Maďarsku (11,9 %), Írsku (10,7 %) a Estónsku (10,5 %). Najvýraznejšie obytné nehnuteľnosti medziročne zlacneli v Lotyšsku (-4,4 %), Taliansku (-3 %) a Francúzsku (-2,2 %). Medzikvartálne v druhom štvrťroku najviac zdraželi na Cypre (7,4 %), v Rakúsku (6,4 %), Dánsku a Španielsku (zhodne 4,1 %). Najvýraznejšie zlacnenie evidovali v Rumunsku (-1,1 %), na Malte (-0,3 %) a v Taliansku (-0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy